Sazba DPH se vydá vzhůru, podpora stavebního spoření dolů

Petr Nečas, Miroslav Kalousek

Petr Nečas, Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Snížená desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) vzroste od příštího roku na 14 procent, v dalším roce se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Zvýšení daně zdraží například potraviny a služby. Získané miliardy mají být použity na rozjezd důchodové reformy. Sněmovnou také prošlo omezení státní podpory stavebního spoření. Podpora klesne na nejvýše dva tisíce korun ročně. Obě změny musí ještě schválit Senát, kde má většinu ČSSD a podepsat prezident.

Zvýšení DPH bude znamenat zdražení potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na sportovní utkání a kulturní pořady, knih, novin. Zdraží zřejmě voda, teplo, dětské pleny a autosedačky a také pohřby. Vláda na oplátku občanům zvýší slevu na vyživované dítě o 150 korun měsíčně.

Ministr financí Miroslav Kalousek odhaduje, že si státní rozpočet díky dnešnímu rozhodnutí sněmovny polepší zhruba o 22 až 24 miliard korun. „Peníze půjdou na krytí deficitu penzijního účtu,“ uvedl Kalousek.

Změny DPH podle dřívějších propočtů ministerstva financí dopadnou nejvíce na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Životní náklady důchodců by se měly příští rok zvýšit podle propočtů ministerstva, které neobsahují případné kompenzace, o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by měly náklady měsíčně stoupnout o 263 korun, tedy o 1,87 procenta. Životní náklady kvůli změně DPH by v příštím roce měly stoupnout všem skupinám domácností, zatímco v roce 2013 by měly růst důchodcům a nízkopříjmovým domácnostem s dětmi, ostatním by měly mírně klesnout.

„Očekáváme zvýšení cen v důsledku zvýšení snížené sazby DPH zhruba okolo jednoho procentního bodu, nárůst cen bude u skupin, které to budou potřebovat kompenzován,“ uvedl premiér Petr Nečas. „Při analogickém zvýšení sazby v roce 2008 byl ten nárůst 0,6 procenta,“ dodal.

Půjde o stokoruny, odhadují analytici

Podle analytika ČSOB Petra Dufka vzrostou výdaje domácností o 100 až 110 korun na osobu a měsíc. Podle studie institutu CERGE-EI zvýšení daně ukrojí příští rok z příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně a v roce 2013 výdaje domácností kvůli sjednocení sazeb DPH vzrostou průměrně o 410 korun.

Měsíční spotřební výdaje by se měly v příštím roce podle dřívějších výpočtů hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zvýšit o 133 korun na osobu, respektive 301 korun na domácnost. Podle výpočtů Informačního institutu růst nižší sazby DPH zvýší průměrné výdaje domácnosti za potraviny o 1330 korun ročně. „Průměrná domácnost by tak zaplatila na výdaje za potraviny o 111 korun měsíčně více. V procentuálním vyjádření jde o navýšení o 2,6 procenta,“ uvedl již dříve institut.

Změny DPH pocítí i obce a ministerstva. Největší dopad se očekává u výdajů na městskou dopravu, oprav bytového fondu, svozu odpadů a příspěvků na provoz zřizovaných organizací. Jde například o školy, školní jídelny či knihovny, kde změna daně zvýší zejména ceny vodného, dodávek tepla a potravin pro školní jídelny.

ČSSD: Jde o experiment na lidech

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes o návrhu na změny v DPH před poslanci prohlásil, že jde o další experiment na občanech této země. „Dotkne se to každého občana v naší zemi,“ prohlásil s tím, že každá rodina zaplatí ročně na daních minimálně o šest tisíc korun navíc. Vláda podle Sobotky měla náklady reforem rozložit spravedlivěji. Upozorňoval také, že ČSSD nepodpoří žádné vládní reformní návrhy, protože jsou prý nepromyšlené, neprovázané a není jasné, k jakým účinkům povedou. „Už dnes přemýšlíme o tom, které části reforem budeme moci korigovat,“ dodal. Řešení současné situace ČSSD vidí v předčasných volbách.

Náklady státu na stavební spoření budou poloviční

Dalších čtyři až šest miliard korun má stát ušetřit díky snížení státní podpory stavebního spoření. Nově má platit, že státní příspěvek bude představovat deset procent místo dosavadních 15 procent z naspořené částky. Maximálním limitem pro jeho výpočet bude částka 20 tisíc korun, takže nepřekročí dva tisíce korun. Nově se budou zdaňovat připsané úroky, samotná státní podpora se zdaňovat nebude.

Schválená změna sníží podle Kalouska náklady státu na státní podporu o polovinu, tedy o zhruba šest miliard korun. Řekl také, že tento produkt je nejoblíbenější, protože na něj nejvíc přispívají ti, kteří nespoří. „Pochopitelně, je-li něco hodně podporováno, je to oblíbené. Já se nedomnívám, že je to fér vůči ostatním spořicím produktům,“ uvedl.

Státní podporu stavebního spoření nyní čerpá asi pět milionů Čechů. Loni ze státního rozpočtu putovalo na státní podporu za rok 2009 přes 11,7 miliardy korun.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.