Schwarzenberg by si jako prezident schvaloval diplomaty, které sám navrhl

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Anna Vackova

Zákulisní hra o obsazení diplomatických postů nabírá na nové intenzitě. Pokud by se prezidentem stal současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, mimo jiné by to znamenalo, že nové ambasadory, které sám navrhoval a předkládal vládě, bude také jako hlava státu schvalovat.

Lidem, kteří mají ke „knížeti“ blízko, se otevírá rychlá cesta v další kariéře. Na spadnutí je v případě Schwarzenbergova vítězství podle informací E15.cz středoevropská rošáda. Současný český velvyslanec na Slovensku Jakub Karfík by se tak stěhoval do Varšavy. Jeho místo v Bratislavě by naopak zaujal Jan Sechter, který je od roku 2008 velvyslancem v Polsku.

Bratislavský post by naopak zřejmě unikl Janu Koukalovi. Někdejší pražský primátor, který s koncem loňského roku skončil v Rakousku, platí v Černínském paláci za oblíbence Václava Klause a Schwarzenberg jeho další kariéře v diplomacii není nakloněn. Stejně tak dlouhodobě odmítá posvětit novou kariérní dráhu dalšího Klausova muže, ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta, který chce zamířit do Vatikánu. Jediným diplomatem, který by z Klausova týmu do diplomacie prošel, je podle všeho zástupce ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Jiří Brodský, o němž se spekuluje jako o novém velvyslanci v Dánsku.

Pokud se Schwarzenberg přesune z Černínského paláce na Hrad, urychlí se i obsazení dalších postů, kde velvyslanci již přesluhují. Na řadu přijde Berlín, kde je ambasadorem osmým rokem Rudolf Jindrák. Mezi jeho nástupce, o nichž se nejčastěji spekuluje, patří současný velvyslanec v Dublinu Tomáš Kafka. Ten již v Berlíně působil jako kulturní attaché v letech 1991-95.