Schwarzenberg: K západní Evropě nepatříme a nikdy nebudeme

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Česko podle vicepremiéra a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) nikdy nebylo a nebude součástí západní Evropy. Důvodem je odlišná tradice, mentalita i politická kultura, jak ukázaly poslední týdny. Schwarzenberg to dnes uvedl v Senátu na konferenci Domov Střední Evropa: tváře, biografie, identity.

„Začátkem 90. let dobří přátelé tvrdili, že jsme součást západní Evropy. Samozřejmě jsme nebyli nikdy, máme jinou mentalitu, máme jinou tradici, máme jinou politickou kulturu, jak jsem v posledních týdnech taky zjistil, tudíž zajisté nepatříme k západní Evropě. Nic si nepomůžeme, zůstaneme střední Evropa a z této polohy se nepohneme,“ prohlásil Schwarzenberg.

V souvislosti s identitou Schwarzenberg poznamenal, že její vnímání se v historii měnilo v podobě národní, zemské či jazykové identity a že jedna její velká změna zřejmě ještě přijde za několik generací. „Doufám, že se budeme jednou cítit jako odpovědní občané Evropy. Asi je to žádoucí, abychom přijali i tu širší identitu,“ uvedl ministr. Ve 20. století se podle něj ukázalo, že bylo „tragickým omylem a perverzním myšlením“ nadřazovat svou identitu ostatním. „Buďme pokorní a neberme se tolik vážně,“ dodal Schwarzenberg.

Česko v posledních týdnech zažilo pád vlády Petra Nečase poté, co policie obvinila premiérovu spolupracovnici Janu Nagyovou, že nechala vojenskou tajnou službou sledovat manželku ministerského předsedy, a podezírá ji i z korupčního jednání. Prezident Miloš Zeman, s nímž Schwarzenberg vedl spor o velvyslance, pak nevyslyšel parlamentní většinu a jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka, přestože jeho kabinet patrně nezíská důvěru Sněmovny a do podzimu skončí.

Rovněž předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve svém úvodním projevu vyzdvihl význam evropské integrace, jejíž podporou jsou přeshraniční spolupráce, společné projekty i neformální vztahy. „To je to, co vytváří náš společný domov - střední Evropu,“ uvedl. Připomněl ale také, že se přes značné úsilí dosud „zcela nezahojily některé rány a bolesti, které přineslo 20. století, a které se někteří lidé stále pokoušejí účelově jitřit“.

Štěch v této souvislosti ocenil slova německé kancléřky Angely Merkelové, která při zahájení stavby berlínského památníku vysídlení zdůraznila, že kdyby nebylo expanze nacismu, nebylo by ani všech jeho následků. Konferenci pořádal Štěch spolu s předsedou Saského zemského sněmu Matthiasem Rösslerem.

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity

Ideje se vytratily, v Praze vládnou už jen technokraté