Schwarzenberg: Stát by měl lidi poškozené amnestií odškodnit

Karel Schwarzenberg při zahájení prezidentské kampaně

Karel Schwarzenberg při zahájení prezidentské kampaně Zdroj: CTK

Lídrovi strany TOP 09 a jejímu prezidentskému kandidátovi leží kontroverzní amnestie a její následky na srdci. Proto chce podle místopředsedy strany TOP 09 Miroslava Kalouska hledat možnosti odškodnění pro ty, které amnestie poškodila.

Klausova amnestie je kritizována mimo jiné proto, že zastavuje trestní případy, které trvají déle než osm let a u nichž je případná trestní sazba do deseti let. Poškození a oběti v těchto případech budou po ukončení trestního řízení muset své případné nároky vznášet složitějším způsobem v civilním řízení, kde navíc platí tříletá promlčecí lhůta. Skupina senátorů se hodlá obrátit na Ústavní soud, aby právě tuto část amnestie zrušil.

K důsledkům novoroční amnestii se aktuálně vyslovil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg který uvedl, že pokud stát - a prezident je jako ústavní instituce reprezentantem státu - poruší práva občanů, musí se k situaci stát postavit čelem a najít způsob jak poškozené kompenzovat. TOP 09 dala jasně najevo, že s rozsahem amnestie, kterou kontrasignoval premiér Petr Nečas (ODS), nesouhlasí a nechce s ní mít nic společného.

Pokud bude prokázáno, že amnestie omezila práva poškozených v některém trestním stíhání, měla by vláda vymyslet, jak tyto případy kompenzovat, navrhl na dnešním jednání koaličních špiček ministr zahraničí a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Amnestií, kterou vyhlásil na Nový rok prezident Václav Klaus a která je široce kritizována, se bude ve středu zabývat také česká vláda. Opoziční ČSSD nesouhlasí s tím, aby náklady kompenzace nesl stát.

„Odmítáme, aby na kompenzace byly použity peníze daňových poplatníků,“ řekl dnes novinářům předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Je podle něho nepřijatelné, aby náhrady hradil stát. „Náhradu poškozeným by měli platit ti, kteří páchali trestnou činnost,“ dodal Sobotka.