Schwarzenberg vymyslel kličku na Zemana: diplomaty vyšle bez podpisu

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Michael Tomes

Ministerstvo zahraničí chce spor o velvyslance vyřešit částečně tím, že některé prozatím vyšle do zahraničí na nižší diplomatické úrovni, pro niž není třeba podpis prezidenta Miloše Zemana. "Jde o obvyklý postup, ke kterému přistupují i jiné státy," uvedla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Hrad sdělil, že o návrhu neví. O jaké země jde, mluvčí neuvedla. Mohlo by to údajně být například Švýcarsko. Podle ministerstva jsou to výjimečné případy.

Opoziční ČSSD tento postup kritizuje. „Je to zoufalý kompromis. Je to zoufalé, protože chargé d'affaires samozřejmě nemá v těch zemích pozici jako velvyslanec, jednoduše s chargé d'affaires se někteří vůbec nebudou bavit, protože jim to nebude stát za to,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Varoval před oslabováním ekonomické diplomacie v době krize. „ČSSD proto apeluje na ministerstvo zahraničí, aby upustilo od tohoto plánu a udělalo vše pro to, aby bylo obnoveno standardní jmenování velvyslanců a posílena diplomatická síla ČR v zahraničí,“ dodal Zaorálek.

„Nepovažuji za nutné reagovat na zprávy z tisku. Prezident o ničem podobném informován nebyl, a tudíž počkáme na oficiální informaci ze strany ministerstva zahraničí. Ochotu jednat o variantách řešení prezident opakovaně deklaroval,“ řekl šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Podle prvního náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera se bude jednat o výjimečné případy a tento postup diplomacie zvolí, když s tím bude zahraniční partner souhlasit.

Jde o designované velvyslance, jejichž vyslání již posvětil exprezident Václav Klaus a kteří už mají i souhlas hostitelské země, avšak k výjezdu jim chybí formální podpis prezidenta na pověřovacích listinách. Měly by to prý být země, odkud se nynější velvyslanec musí vrátit.

Ministerstvo: Jen reagujeme na vzniklou situaci

S tím, že snížení úrovně českého zastupování by mohlo zhoršit vztahy s tou kterou zemí, nesouhlasí mluvčí Grohová. „Naopak. My se snažíme, aby česká diplomacie působila tak, jak má, a zajistila chod v nejlepší možné míře vzhledem k situaci,“ řekla mluvčí.

Hlava státu a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) vedou již několik týdnů veřejnou rozepři o jmenování velvyslanců. Ministr odmítá Zemanovy návrhy na pozice v Rusku, kam by chtěla hlava státu vyslat bývalého kosmonauta a nyní europoslance za KSČM Vladimíra Remka, a na Slovensku, kam zase prosazuje choť exprezidenta Livii Klausovou.

Prezident bez toho nechce podepsat zbylé kandidáty, celý proces vysílání šéfů zastupitelských úřadů je tak zablokovaný. Veřejné „propírání“ velvyslanců kritizuje ČSSD i premiér Petr Nečas (ODS).

Povolení už má zhruba deset až patnást velvyslanců

Podle neoficiálních informací už má agrément neboli povolení hostitelské strany relativně dost velvyslanců, možná deset až 15. Jde třeba o Švýcarsko, odkud by se měl vrátit Boris Lazar, jehož má nahradit šéf kanceláře strategie a plánování ministerstva zahraničí Jiří Kuděla.

Dále je to například mise v Bělorusku, kam má jet bývalý politik a někdejší velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl. Do Dánska se pak chystá bývalý Klausův muž Jiří Brodský. Dále jde o Irsko, kam podle dostupných údajů má vyjet Ivo Šilhavý, nebo Kazachstán, kde by měl být Luboš Hladík. Některé návrhy dosud kvůli sporu údajně ani k Zemanovi nedoputovaly. Není jasné, kdo by případně mohl vyjet na nižší pozici chargé d'affaires.

Vídeňská úmluva o diplomatických stycích říká, že „s výjimkou pořadí a etikety se nebude činit žádné rozlišování mezi šéfy mise s ohledem na jejich zařazení do tříd“. Třídami se v tomto případě myslí právě rozdělení šéfů diplomatických misí na velvyslance, vyslance a chargés d'affaires. Vedoucím diplomatické mise tedy může být kromě velvyslance či vyslance právě chargé d'affaires.

Toho nejmenuje prezident a k vyslání nepotřebuje ministr zahraničí jeho souhlas. Ke jmenování není ani nutný souhlas hostitelské země. Rozlišují se dva typy chargé d'affaires - en pied a ad interim. První z nich je stálý vedoucí zastupitelského úřadu v zemi, kam není například z politických důvodů vyslán velvyslanec. Chargé d'affaires ad interim je pak vedením mise pověřen dočasně, například v mezidobí před jmenováním nového velvyslance.

Hynek Kmoníček: Nejsem Zemanovo kladivo