Šedivý: Vypsání nového tendru na stíhačky je ve hře

Jas 39 Gripen

Jas 39 Gripen

Varianta vypsání nového výběrového řízení na ochranu vzdušného prostoru nadzvukovými stíhačkami je možná, uvedl první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. Česko by mohlo například získat modernizované létané stroje, kterých se nyní vlivem škrtů ve výdajích na obranu mnoho států zbavuje. Výsledkem nového tendru by však muselo být dlouhodobé řešení, podotkl Šedivý. Obrana bude do konce listopadu nadále jednat o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen se Švédskem. Ministerstvo chce ale slevu.

„Varianta (nového tendru) není vůbec nerealistická v případě, že švédská strana nedá pro nás uspokojivou nabídku,“ řekl Šedivý. Česko nyní za nájem strojů Gripen platí téměř dvě miliardy ročně. Na trhu se stíhacími letadly je podle Šedivého nyní přetlak, neboť řada států snižuje počty letounů v souvislosti s ekonomickou recesí. „A samozřejmě je tady velký tlak ze strany výrobců tím, jak je ten trh omezený,“ uvedl Šedivý.

Případné zavedení nových stíhaček do vojenského letectva by s sebou neslo určité počáteční náklady. Obrana proto v případě nového výběrového řízení prosazuje dlouhodobé řešení ochrany vzdušného prostoru. „V rámci dlouhodobého řešení se zaváděcí náklady dají rozložit v čase,“ vysvětlil Šedivý.

Náměstek ministra obrany připustil, že se vítězem nového výběrového řízení mohou stát opět švédské stíhačky Gripen. Vojenské letectvo pro ně má za dobu pronájmu strojů vybudovánu určitou infrastrukturu. „Je to komparativní výhoda, ale pak je na dalších uchazečích, aby ji přebili v rámci nabídky. A těch možností je celá řada,“ dodal Šedivý.

Ministerstvo obrany jedná od února o prodloužení stávajícího kontraktu na pronájem gripenů. Od švédské strany požaduje výrazné slevy. „Ve stávající smlouvě je celá řada nákladů, které pro nás již nyní nejsou relevantní. Byly to náklady na zavádění systému, budování logistiky, výcvik,“ vyjmenoval Šedivý. Druhou oblastí, kde chce vedení úřadu ušetřit, je cena leasingu 14 stíhaček. Za deset let pronájmu bude mít ČR splacenu více než polovinu ceny, podle čehož by měl být snížen i samotný leasing, upřesnil náměstek.

Při vyjednávání podmínek nové smlouvy operuje ministerstvo obrany s informacemi o podobném kontraktu, který na pronájem stíhaček Gripen uzavřelo Maďarsko. Podle Šedivého naznačují, „že by švédská strana mohla být vstřícnější i vůči nám.“

Obrana uvažuje o třech variantách řešení ochrany vzdušného prostoru. V případě, že by chtěla vyhlásit nový tendr, prodloužila by pronájem švédských strojů o tři roky, případně o pět let. Nejdelší variantou je desetiletý pronájem nadzvukových stíhaček.

GripenGripen | 7 Tomas Kubelka

Premiér Petr Nečas v červenci uvedl, že ČR bude do konce listopadu jednat o prodloužení pronájmu gripenů se Švédskem, zároveň ale ke stejnému termínu připraví podklady pro případný tendr. Předseda vlády podle svých slov švédskou stranu varoval, že její přístup k jednání o dalším osudu gripenů v českém vojenském letectvu je nevstřícný.

Švédové poté uvedli, že o dohodu o prodloužení pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen stojí. Je prý nejvýhodnějším řešením pro obě země. „Švédská agentura pro export v oblasti obrany a bezpečnosti je z pověření švédské vlády zodpovědná za vyjednávání o letounech Gripen… Naplno se věnuje úspěšnému dokončení jednání, které povede k prodloužení smlouvy o pronájmu letounů,“ uvedla švédská ambasáda v Praze na svých webových stránkách.

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.