Šéf Národní galerie prý chtěl od sponzora odměnu 80 tisíc měsíčně

Jiří Fajt (archivní foto z roku 2008)

Jiří Fajt (archivní foto z roku 2008) Zdroj: Jan Rasch, Euro

Národní galerie (NG) chtěla od Komerční banky (KB), aby víc než milion z několikamilionového sponzorského daru sloužil jako příspěvek k tabulkovému platu ředitele NG Jiřího Fajta. Ve sponzorské smlouvě, která byla mezi KB a galerií nakonec uzavřena, už prý ale tato věc není. V konceptu smlouvy ale zmíněný návrh údajně byl. Informoval o tom deník Dnes.

Komerční banka se podle listu rozhodla věnovat peníze, které by měly pomoci například při přípravě výstavy díla Oskara Kokoschky na jaře příštího roku.

Celkem 80 tisíc pro Fajta

Deník píše, že v původním konceptu sponzorské spolupráce s bankou galerie navrhla, aby 3,2 milionu korun z daru banky Národní galerii šly na podporu umění a částka 1,3 milionu korun „účelově na 12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění, generálního ředitele Jiřího Fajta“. To podle deníku dělá po odečtení pojištění přilepšení 80 tisíc korun měsíčně na dobu jednoho roku k platu.

Deník Dnes uvádí, že právě finanční ředitelka Národní galerie Černochová podle mailové komunikace upomínala generálního ředitele Fajta, aby si při přípravě návrhu darovací smlouvy do speciálního platu od sponzora nezapomněl připočítat i ono sociální a zdravotní pojištění.

Helena Markusová, mluvčí ministerstva kultury, které je galerii nadřízené, uvedla, že na všechny zaměstnance příspěvkových organizací se vztahují pouze tabulkové platy. „Příspěvkové organizace můžou přijímat dary ve smyslu platné finanční legislativy, nicméně vámi dotazované řešení jejich využití považujeme za nestandardní,“ uvedla mluvčí ministerstva k nápadu na platové přilepšení ředitele galerie.

Absurdní mediální kritika, tvrdí Fajt

Zveřejnění informací o spolupráci Národní galerie v Praze (NG) s Komerční bankou považuje generální ředitel NG Jiří Fajt za vykonstruovanou a absurdní mediální kritiku. Na dnešním briefingu v Praze uvedl, že padlo mnoho nepřesných slov a vyjádření. Fajt reagoval na informaci Mladé fronty Dnes, že NG chtěla od Komerční banky (KB), aby víc než milion korun z

„V případě této smlouvy jsme zvažovali několik možností opírajících se o právní analýzy. Všechny byly v souladu s právním řádem České republiky. Tedy i ta možnost, že by na platy zaměstnanců galerie přispíval privátní sponzor, byla zcela legitimní a transparentní,“ zdůraznil Fajt. Tato alternativa spolupráce veřejného a privátního sektoru je podle něj běžná v zahraničí, kde působil, a obvyklá v českém akademickém prostředí.

„Po zralé úvaze a diskusi s ministrem kultury (Danielem Hermanem) jsme se rozhodli v tomto okamžiku rezignovat na jiná řešení než tarifní. Způsob odměňování generálního ředitele NG se řídí platnými předpisy hospodaření příspěvkové organizace a její výši určuje výhradně ministr kultury,“ dodal Fajt. Výši své mzdy nesdělil. „Ten plat je v řádech procent, jak jsou placeni srovnatelní manažeři v zahraničí,“ doplnil.

„V rámci sponzorské strategie Komerční banky není a nikdy nebylo myslitelné přispívat v rámci darů na mzdy konkrétních pracovníků podporovaných institucí v jakékoli podobě. V podepsané smlouvě proto žádné takové ujednání není a ani nemohlo být,“ řekl mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Národní galerie v Praze doposud daru nevyužila a hodlá ho využít v prvním čtvrtletí příštího roku na prestižní výstavní projekt připravovaný ve spolupráci s významnou zahraniční galerijní institucí Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg. Detailně bude tento projekt představen v lednu 2015.

„Je prvním krokem v rámci nové výstavní politiky Národní galerie v Praze, která předpokládá a vyžaduje podstatně silnější zapojení privátních finančních zdrojů tak, jak je tomu zvykem u všech srovnatelných muzejních institucí ve světě,“ dodal Fajt.

Milan Knížák: Kreativita je sprosté slovo. Mělo by se zakázat