Šéf žalobců: Amnestie se týká osmnácti velkých kauz

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Amnestie prezidenta Václava Klause se týká osmnácti kauz, které šetří vrchní státní zastupitelství. Ne všechny ale musí být kvůli amnestii zastaveny. Uvedl to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Podle Zemana je v těchto kauzách ve hře škoda jednotlivě od 300 milionů do 1,75 miliardy korun a mohou se týkat až tisíců poškozených. Celkem by podle Zemana mohlo být kvůli amnestii zastaveno 100 až 150 trestních řízení. Právě hrozící zastavení těchto závažných kauz vyvolalo odpor napříč politickým spektrem. ČSSD chce kvůli amnestii vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. Ministr zahraničí Schwarzenberg v souvislosti s amnestií hovořil o státních kompenzacích pro poškozené.

Možnost kompenzací pro poškozené, jejichž nároky zastavení velkých hospodářských kauz ohrožuje, vláda nesmetla ze stolu. Kabinet se ale podle premiéra shodl na tom, že nyní nelze vyčíslit, kolika lidí by se náhrada škod týkala.

Zeman zdůraznil, že všechny kauzy, kterých se článek II amnestie týká, jsou velké a komplikované, a rozhodnutí v nich tedy nelze očekávat do týdne. Bližší údaje o počtech případů, v nichž trestní stíhání trvá déle než osm let a u nichž je případná trestní sazba do deseti let, chce mít v polovině února. Uvedl také, že případnou stížnost státního zástupce proti zastavení trestního řízení nelze aplikovat univerzálně, ale je nutné individuálně zkoumat, zda jsou podmínky pro její podání.

Kabinet dnes schválil zprávu nejvyššího státního zástupce o postupu státního zastupitelství při individuálním zastavování trestních řízení, zvláště se zřetelem na práva poškozených. Při otázce na to, jakým způsobem chce státní zastupitelství zohlednit poškozené, Zeman uvedl: „Já určitou představu mám, jakým způsobem by to teoreticky šlo dělat, ale nebudu druhé straně veřejně sdělovat, jakým způsobem budeme postupovat.“

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) amnestie ukázala, že dnes není otázka poškozených v trestním řízení dostatečně řešena. Opakovaně novelizovaný trestní řád z roku 1961 podle něj neodpovídá současnosti a je příliš složitý. Vláda proto ministerstvu spravedlnosti uložila novelizaci trestních právních předpisů tak, aby do budoucna nenastávaly průtahy v trestním řízení a zefektivnila se trestní politika.

Kabinet dnes také schválil zprávu o dosavadním průběhu amnestie, na níž se podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka zatím podílelo 285 soudců, 111 státních zástupců, 388 administrativních pracovníků soudů a 520 zaměstnanců vězeňské služby. Ministerstvu vnitra vláda navíc uložila posílit policii při zajišťování bezpečnosti a veřejného pořádku. Ministerstvi vnitra má také sledovat náklady vznikající v souvislosti s amnestií. Do 30. dubna je má resort vyčíslit.