Semestr na VŠ by mohl stát 2200 korun. Jedná se dál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Namísto školného by studenti mohli každý semestr platit takzvané zápisné. Mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová uvedla, že zápisné by mohlo být asi 2200 korun za semestr. Později ale uvedla, že o výši se stále jedná. Ministr školství Josef Dobeš (VV) včera oznámil pouze to, že místo školného by studenti platili za překročení standardní délky studia a také za studium další školy.

„Ministr Josef Dobeš usiluje o vymezení standardu a nadstandardu s tím, že standard by v oblasti vysokého školství znamenal studium ve standardní době studia, kde by si vysoká škola mohla sama stanovit symbolické zápisné,“ uvedlo ministerstvo k nejasnostem kolem připravovaných změn. Nyní mohou studenti bezplatně o rok prodlužovat studium v bakalářském i následujícím magisterském programu.

„Ministr tak v současné obtížné ekonomické situaci hledá sociálně citlivé řešení, které by za dostupné prostředky zajistilo talentovaným studentům přístup k vysokoškolskému vzdělání,“ dodal tiskový odbor ministerstva.

Konečné změny by pak měly být zapracovány do návrhu zákona, který má v řádu týdnů projednat vláda. „Zápisné bude platit při zápisu do studia a při vstupu do každé jeho další části, to je zpravidla semestru,“ sdělilo ministerstvo. Ti, kteří prodlužují studium nebo studují na další škole, by pak místo zápisného hradili poplatky, které by mohly v obou případech dosáhnout až 26 tisíc korun.

Na výsledné podobě poplatků a změn ve vysokém školství by se měl na ministerstvu podílet nový náměstek pro legislativu Jiří Nantl. Do ledna vedl na úřadu odbor vysokých škol, od března by pak měl nastoupit do nově vytvořené funkce. Náměstkem pro vysoké školy zůstává Ivan Wilhelm.

Zavedení školného v maximální výši 10 tisíc korun za semestr je obsaženo v programovém prohlášení vlády. Dobešův návrh, aby se místo školného platilo jen za prodloužení studia, vzbudil rozpaky u poslanců koaličních TOP 09 i některých zástupců ODS. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) jde ale o jednu z reálných variant. Vláda podle něj už nestihne zavést odložené školné, a bude proto hledat variantu, jak soukromé příspěvky na vysokoškolské vzdělání zavést jiným způsobem.

Proti Dobešovým návrhům reformy vysokých škol protestují tento týden studenti v celé ČR. Kromě školného se obávají také omezování akademických svobod a zasahování komerčních a politických vlivů. Reformy se připravují už osm let, kvůli nesouhlasu akademiků ale nikdy neprošly.