Senát jednoznačně odmítl zákon o kontrole veřejných financí, bojí se bobtnání byrokracie

Senát

Senát Zdroj: ctk

Senát, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Senátoři dnes v drtivé většině odmítli nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí, který měl podle vlády zjednodušit a harmonizovat kontroly ve veřejné správě. Podle senátorů by ale v praxi znamenal jen více byrokracie, a nikoliv efektivnější kontrolu.

Normu tak bude muset znovu projednat Sněmovna, která může veto horní komory přehlasovat.

Předseda senátorů vládní ČSSD Petr Vícha poukázal mimo jiné na to, že zákon neomezí duplicitní kontroly stejné věci různými státními orgány, což horní komora požadovala. Uvedl také, že kontrola je v novém zákoně popsána ve 30 paragrafech, zatímco v nynějším zákoně na to stačí paragrafů devět.

I další senátoři poukazovali na růst administrativy, kterou by podle nich nový předpis přinesl. Některé obce by místo jednoho auditora musely zřídit útvar interního auditu, přičemž zákonem požadované množství auditorů s předepsaným vzděláním není možné nyní na trhu práce sehnat.

Návrh zákona se týká všech organizací, které jsou správci kapitol státního rozpočtu. Jde o ministerstva a další státní úřady. Dále se týká státních fondů, měst a jejich obvodů, krajů, zdravotních pojišťoven, Správy železniční dopravní cesty, příspěvkových organizací zřízených krajem nebo městem a ministerských školských zařízení.

Na přijetí zákona závisí podpora pro ústavní rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, aby mohl prověřovat prakticky veškeré veřejné finance. Není tak pravděpodobné, že by Sněmovna a Senát stihly do konce funkčního období dolní komory schválit úpravu kompetencí NKÚ.