Připravuje se elektronická neschopenka, mimo jiné by měla zrychlit výplatu nemocenské

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje elektronickou neschopenku, tedy e-Neschopenku. Ustanovení týkající se zavedení e-Neschopenky v rámci novely zákona o nemocenském pojištění budou účinné od 1. ledna 2019.

Na projektu se momentálně intenzivně pracuje. „Legislativní proces proběhl podle našeho očekávání a nyní se již můžeme plně koncentrovat na to, abychom připravili elektronickou neschopenku v podobě, která splní očekávání nejen resortu MPSV, ale zejména ošetřujících lékařů, zaměstnavatelů a pojištěnců,“ řekl první náměstek ministryně pro řízení sekce ICT Robert Baxa.

Hlavním cílem je elektronizovat proces evidence pracovní neschopnosti, dále by měla e-Neschopenka zrychlit veškeré procesy a tedy i výplatu nemocenského, v neposlední řadě snížit administrativní zátěž zaměstnavatelů, ošetřujících lékařů a ČSSZ a elektronicky poskytovat informace zaměstnavatelům.

Přínos pro všechny?

Co se týče lékařů, měli by mít jednodušší práci při vyplňování neschopenek (vše bude vyplněno automaticky po zadání čísla pojištěnce), nebudou muset posílat neschopenky poštou, dále budou mít možnost nahlédnout do neschopenek pojištěnce prostřednictvím portálu.

Zaměstnavatelé by v e-Neschopence mohli také najít pár výhod. Odpadne povinnost zasílat žádost zaměstnance o nemocenské, potvrzení o trvání a rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, budou zasílat pouze údaje potřebné pro výpočet nemocenského. Zaměstnavatelé budou mít on-line přístup k údajům svých zaměstnanců o pracovní neschopnosti.

Zaměstnancům budou rychleji vypláceny nemocenské, jejich výplata nebude záviset na administrativních postupech.