Senioři si sami platí léčbu zraku, poslanci chtějí pochybnou praxi zastavit

ilustrační foto

ilustrační foto

Důchodci s postupujícím onemocněním sítnice platí na očních klinikách několik tisíc korun z vlastního, aby si zachránili zrak. Vydávají je za účinnou, avšak neregistrovanou léčbu v podobě injekce přípravku Avastin. Ten je zaregistrovaný na léčbu rakoviny prsu či tlustého střeva, nikoli však pro oční podání.

Na zmíněné onemocnění existuje také oficiálně registrovaný lék, na který by mnoho seniorů mělo nárok ze zdravotního pojištění. To se ale na klinice nedozvědí, a tak pacienti platí v domnění, že neexistuje jiná možnost.

Celá zaběhlá praxe je tak zapeklitá, že se ji žádnému orgánu nepodařilo vymýtit. Zkoušejí to teď i poslanci. „Poskytovatel by měl pacienta poučit o tom, že hrazená varianta existuje a že mu může být poskytnuta,“ upozornil poslanec David Kasal (ANO).

Podvýbor pro zdravotní ekonomiku žádá odborníky na oční lékařství, aby vyhodnotili používání neregistrované léčby Avastinem. Bez toho se další řešení neobejde. Předsedkyně České oftalmologické společnosti Šárka Pitrová nechtěla předjímat, jak se k žádosti poslanců postaví. Mezi očními lékaři není na používání Avastinu jednotný názor. Někteří vnímají tuto péči jako pomoc lidem, kteří by se jinak k hrazené léčbě dostávali těžko.

Hrazená léčba není pro všechny

Podle odhadů platí za injekce do oka dva tisíce pacientů ročně. Státní ústav pro kontrolu léčiv se snaží postihovat nelegální reklamu na použití Avastinu v očním lékařství. Krajské úřady a zdravotní pojišťovny řeší jednotlivé stížnosti, když se některý pacient proti placení injekcí brání.

„Celé situaci by pomohla určitá osvětová kampaň, která by dotčeným pacientům a jejich rodinným příslušníkům vysvětlila, že existuje možnost plně hrazené léčby,“ míní Kasal. Možná se ale bude muset změnit více. „Domnívám se, že v tuto chvíli dělá ministerstvo zdravotnictví i lékový ústav vše, co mu umožňuje současná platná legislativa,“ říká poslankyně Soňa Marková (KSČM).

Podle právníka a aktivisty Ondřeje Dostála by měli mít prakticky všichni pacienti s danou chorobou sítnice nárok na hrazené injekce, podávané ve specializovaných centrech. Je to totiž jediná hrazená varianta léčby. Jenže tyto přípravky jsou velmi drahé, úhrada ze zdravotního pojištění je v běžném režimu omezená jen na nejvážnější případy, ostatní by museli vyjednávat se zdravotní pojišťovnou výjimku.

Nezaplatíte, neuvidíte