Šimáně skončil v čele představenstva Slavie, má jiné názory na řízení klubu

Miliardář Jiří Šimáně

Miliardář Jiří Šimáně Zdroj: Michael Tomes, E15

Spolumajitel fotbalové Slavie Jiří Šimáně nečekaně rezignoval na post předsedy představenstva. Jako důvod uvedl rozdílné názory na řízení klubu. Šimáně je od září čtyřicetiprocentním vlastníkem pražského celku, šedesát procent akcií drží čínská společnost CEFC zastoupená Jaroslavem Tvrdíkem. Podíl ve Slavii si Šimáně hodlá ponechat.

„Na akcionářskou strukturu nebude mít můj krok absolutně žádný dopad. Zůstávám čtyřicetiprocentním akcionářem,“ citoval ho server iSport.cz.

O rozhodnutí odstoupit z funkce předsedy představenstva Šimáně informoval v prohlášení na webu Slavie. „Mému rozhodnutí předcházela několikaměsíční snaha o nastavení standardního řízení klubu, do kterého kromě jiného patří i věcná, srozumitelná a klub nezatěžující komunikace,“ uvedl Šimáně.

„Vím, že kompromis je v případě více než jednoho akcionáře v mnoha případech nutný, nikdy by se však z mého pohledu nemělo jednat o rezignaci na principy jednání a řízení, kterým věříte, jsou úspěšné a společnost je od vás ve vaší pozici nejen očekává, ale i vyžaduje,“ doplnil šestašedesátiletý miliardář a spolumajitel společností Travel Service a Unimex Group.

„Nenaplnění tohoto očekávání by pro mne bylo v případě Slavie možná vůbec nejbolestivější. Proto jsem se za situace, kdy nesu největší odpovědnost za klub a moje pozice není plně respektována, nemohl rozhodnout jinak. Také rozdílné názory na řízení a úlohu klubového managementu sehrály v mém rozhodnutí zásadní roli,“ uvedl Šimáně. Slavia je tak momentálně bez šéfa. Společnost CEFC Šimáněho rezignaci nečekala a chce se s ním co nejdříve sejít.

„Společnost CEFC dnes vzala na vědomí překvapivou rezignaci předsedy představenstva. Jsme si plně vědomi odpovědnosti majoritního akcionáře klubu. Máme zájem nastalou situaci co nejrychleji vyřešit v zájmu klubu a druhého akcionáře jsme požádali o osobní jednání v nejbližší možné době,“ uvedl v tiskové zprávě viceprezident CEFC Group Europe Company pro vnější vztahy Tomáš Buzek.

Šimáněho rezignace zaskočila i Tvrdíka, který je zástupcem CEFC pro Evropu a místopředsedou dozorčí rady Slavie. „S JŠ jsme měli mít zítra naplánovanou schůzku. Rezignaci jsem našel v 15 hodin v mailu. Uvedeny jsou dva důvody, jedním z nich je potvrzení DU,“ napsal na twitteru Tvrdík a myslel tím s největší pravděpodobností potvrzení trenéra Dušana Uhrina mladšího ve funkci.

Před pár dny totiž uvedl, že kouč je nejbližší rok neodvolatelný. „Vážím si JŠ za záchranu Slavie, jeho významný podíl v historii klubu mu nikdo nikdy nevezme,“ dodal Tvrdík.

Řada zásadních rozhodnutí

CEFC na podzim společně se Šimáněm finančně zachránili slavný celek, který byl ve velkých problémech a ocitl se v insolvenčním řízení. V zimě pak klub výrazně posílil kádr a v jarní části bojuje o návrat do evropských pohárů. V tabulce je nyní pátý.

„Chtěl bych CEFC poděkovat za to, že se společně se mnou ujala úkolu vyvést Slavii z krize a projekt podpořila. Myslím, že cíl, který tím sledovala, byl naplněn,“ uvedl Šimáně.

„Slavia má před sebou v současné době řadu zásadních rozhodnutí, které musí učinit v řádu několika týdnů a které ovlivní její další směřování. Jsem připraven jí v tom pomoci, řešení mám připravena. Rád bych poděkoval fanouškům za velkou podporu a přízeň. Věřím, že vyvedením Slavie z hluboké krize jsem splnil svoji povinnost vůči klubu i mému otci, který pro Slavii dýchal,“ doplnil Šimáně.

Šimáně figuruje ve Slavii od září, spoluvlastní i Travel Service
Vizitka miliardáře a menšinového vlastníka fotbalové Slavie Jiřího Šimáněho (66), který dnes rezignoval na post předsedy představenstva klubu:
Narodil se 19. prosince 1949, je absolventem právnické fakulty; před rokem 1989 pracoval v podniku zahraničního obchodu Strojexport. Na přelomu 80. a 90. let byl Šimáně zástupcem v Zambii. Podle údajů časopisu Forbes z roku 2014 mu mezi nejbohatšími Čechy patřilo 11. místo s majetkem odhadovaným na 11,3 miliardy korun.

V roce 1991 založil Unimex Group s partnerem Jaromírem Šmejkalem, který je spoluvlastníkem dodnes. Unimex začínal provozováním bezcelních obchodů, v polovině 90. let koupil od ČSOB 70 procent akcií Čedoku. Na konci roku 2007 pak získala 98procentní podíl v tradiční cestovní kanceláři americko-turecká investiční skupina Odien. Podle tureckých médií za podíl zaplatila 80 milionů dolarů.

Dalším pilířem Šimáněho podnikání je letecká společnost Travel Service. Předchůdce firmy začal fungovat už v roce 1997, začínal s jedním Tupolevem Tu-154, postupem času se firma stala lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl má i v Polsku. Od roku 2004 provozuje i nízkonákladové Smart Wings. Travel Service je od loňska vlastníkem 34 procent akcií Českých aerolinií (ty se Šimáně pokoušel neúspěšně koupit celé už v roce 2009).

Od října 2015 držela desetiprocentní podíl v letecké společnosti Travel Service čínská investiční společnost CEFC, která se rozhodla investovat mimo jiné i do nákupu podílu ve fotbalové Slavii, Pivovarech Lobkowicz Group nebo v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media. Letos v březnu CEFC zvýšila podíl ve společnosti Travel Service na 49,92 procenta.

Fotbalovou Slavii koupila CEFC loni v září; Číňané získali 60 procent, zbytek Šimáně. Ten do fotbalu původně vstoupit nechtěl, jelikož se obával, že takový krok poškodí jeho reputaci. Učinil tak až kvůli hrozícímu insolvenčnímu řízení proti klubu. Ve Slavii našel Šimáně zalíbení díky svému otci. V říjnu 2015 se Šimáně stal prezidentem a předsedou představenstva klubu.

Do skupiny firem kolem Unimex patří například i cestovní kancelář Canaria Travel nebo společnosti Global Spirit a Global Wine, dovážející do ČR alkohol. Unimex je dlouhodobě přítomný i na trhu potřeb pro kutily, v minulosti provozoval několik obchodů OBI, od poloviny roku 2013 rozvíjí vlastní řetězec hobbymarketů pod značkou Uni Hobby. Patří mu i golfový areál nedaleko Loděnice u Berouna.