Singer: Českou půjčku MMF bude ČNB velmi zvažovat

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova, E15

Rozhodování České národní banky o poskytnutí zhruba 90 miliard korun na půjčku MMF nebude podle guvernéra ČNB Miroslava Singera snadné. Centrální banka to bude velmi zvažovat, uvedl Singer. Peníze by šly z devizových rezerv a ČNB si jich podle Singera chce udržet dostatek, aby byla připravená na případné změny ve fungování eurozóny. Podle bývalého viceguvernéra Luďka Niedermayera má ale ČNB rezerv nadbytek a její stanovisko proto nechápe. Otázka půjčky MMF rozděluje i českou politickou scénu.

Představitelé eurozóny se na summitu minulý týden dohodli, že poskytnou Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku 200 miliard eur. Peníze by fondu půjčily centrální banky eurozóny a dobrovolně i dalších zemí EU a fond by následně půjčil peníze ohroženým zemím v Evropské unii.

Česko by mělo MMF poskytnout částku asi 3,5 miliardy eur, což odpovídá zhruba desetině devizových rezerv české centrální banky.

„Před pár lety bych řekl, že rezerv máme více než dost. Dnes je doba, kdy se ze starých jistot stávají nové nejistoty a člověk má radši těch rezerv více než méně. Musím říci, že pokud vláda za námi přijde, tak si to důkladně prostudujeme a budeme se muset hodně zamýšlet,“ uvedl Singer.

V Evropě se podle guvernéra zřejmě změní zahraničněobchodní toky a vůbec celá struktura zahraničního obchodu vyplývající z existence eurozóny. „A to je také důvod, proč mít dostatečné devizové rezervy. Rezervy tady nejsou pro regulaci,“ podotkl Singer.

Podle Singera dohody z bruselského summitu navíc celkově neřeší problémy eurozóny jako celku. A částka 200 miliard MMF nic moc nezmění. „Mně se zdá, že ta částka je trošku jako acylpyrin na zlomenou nohu. Nezaškodí, ale zároveň není schopna výrazněji pomoc,“ uzavřel Singer.

Niedermayer: ČNB má rezerv nadbytek, její postoj proto nechápu

Stanovisko Singera překvapilo bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. České televizi řekl, že ČNB má podle něho spíše dlouhodobě problémy s tím, že má devizových rezerv příliš mnoho.

„Tady se nejedná o nějak zvýšení zadlužení Česka, ale část těch peněz, které ČNB spravuje, by se jakoby uložilo na základě smlouvy s MMF, a ten by je používal na podporu evropských ekonomik. „Já to vidím jako opatření, které by České republice pomohlo,“ řekl Niedermayer.

Niedermayer dodal, že ČNB může svými postoji vládu ovlivňovat, poslední slovu ale musejí mít politici. „Neumím si představit, že by ČNB neudělala, co by rozhodli. Nezávislost ČNB musí mít své meze,“ řekl.

Klaus půjčky považuje jen za další odklad skutečného řešení

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg se domnívá, že republice nezbude než zdroje pro Mezinárodní měnový fond sehnat. „Musíme platit. Platíme prostě do společné finanční pojišťovny Evropské unie,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že se Česku vyplatí na řešení evropských problémů podílet. Věří, že odmítavé nebude nakonec ani stanovisko premiéra Nečase, který s podporou půjčky MMF váhá.

Jasno má prezident Václav Klaus – Česko by podle něj MMF peníze poskytovat nemělo. Takový krok by podle něj byl od vlády nezodpovědný v situaci, kdy se Česko nedaří zbavit se svého vlastního zadlužení.

„Česká republika sama žije s deficitem, který, jak je vidět, není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním dalších půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení,“ uvedl pro Český rozhlas Klaus.

Prezident také odmítl argumenty o možné izolaci Česka v případě odmítnutí evropského protikrizového plánu. Nepřímo tak oponoval šéfovi TOP 09 Schwarzenbergovi.

„Ještě umím pochopit, že opozice, která nenese vládní odpovědnost, lehkomyslně volá po dalším zvyšování našeho zadlužení. Ale vládní koaliční strana, která má v rukou klíčový rezort ministerstva financí, by se k tomuto volání připojovat neměla,“ dodal Klaus.

Půjčku MMF odmítají Věci veřejné, ČSSD je pro

Poskytnutí miliard na boj s krizí odmítají také koaliční Věci veřejné. „Nemůžu s tím souhlasit, pokud by nedošlo k potrestání řady přehmatů bankéřů několika evropských bank. Jedno bez druhého nejde,“ prohlásil předseda VV Radek John. Nejde v uvozovkách pouze o 90 miliard korun, ale také o míru samostatnosti naší rozpočtové, daňové a hospodářské politiky na desítky let dopředu,“ doplnil předseda poslaneckého klubu strany Vít Bárta.

Naopak opoziční ČSSD zapojení Česka do pomoci eurozóně přes MMF obhajuje. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka zdůraznil, že fungující eurozóna je životně důležitá i pro hospodářství Česka.

Půjčka MMF zadlužení Česka účetně nezvýší

Půjčky od Mezinárodního měnového fondu mají takzvanou senioritu. To znamená, že pokud se stát, který půjčku přijal, dostane do potíží, splatnost úvěru MMF má přednost před splatností ostatních závazků. Úvěry, které krachujícím zemím poskytuje přímo eurozóna, takto jasně definovanou přednost nemají.

Půjčka MMF z devizových rezerv ČNB zůstane z platebněbilančního hlediska jejich součástí a nezvýší zadluženost Česka. V rámci platební bilance dojde ke změně struktury aktiv ČNB a vzroste pohledávka vůči MMF.