Šlechtová: Česko nedočerpá deset miliard z unijních fondů

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) Zdroj: Hynek Glos, Euro

Česká republika nevyčerpá podle nejnovějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj za rok 2015 z evropských fondů osm až deset miliard korun. Novinářům to dnes řekla ministryně Karla Šlechtová (za ANO). Odhad z poloviny loňského roku počítal s nedočerpáním 36 miliard korun. O této částce hovořil v pondělí prezident Miloš Zeman, když kritizoval současnou vládu za laxnost a neschopnost.

„Pan prezident je v názorech na čerpání evropských dotací velmi konzistentní. Když říká, že každá nedočerpaná miliarda znamená ušlý zisk, tak s ním nelze než souhlasit. A předpokládám, že ta částka 36 miliard korun, ze které vycházel, je právě náš odhad, který jsme sdělovali v polovině loňského roku,“ uvedla Šlechtová.

„Ovšem v tuto chvíli musím říci, že z dostupných informací, které jako národní orgán pro koordinaci máme, tak předpokládáme že výše nedočerpání za loňský rok bude pod deset miliard korun. A můj osobní tip je, že se dostaneme pod osm miliard,“ věří ministryně.

Za neoprávněnou označil Zemanovu kritiku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Deset miliard je čtyřikrát lepší číslo, než byly původní odhady,“ uvedl na twitteru.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl aktuální odhady MMR příliš komentovat. Odkázal na vyjádření ministryně a poznamenal, že Zeman vycházel z čísel, která byla v době jeho vyjádření k dispozici. Ovčáček zároveň řekl, že oznámení MMR je dobrou zprávou.

Ještě v únoru 2015 přitom MMR odhadovalo ztrátu v rozmezí 50 až 85 miliard korun. V tom bylo započítáno riziko, že Sněmovna neschválí od 1. dubna novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA zákon), jak to požadovala Evropská komise.

„Pokud by se to nepodařilo, bylo by to nedočerpání podle našich odhadů až o 60 miliard vyšší,“ míní Šlechtová. Velký kus práce podle ní odvedly ministerstvo životního prostředí, ministerstvo dopravy i MMR. „I přes všechny kauzy, které se objevily v médiích, přineslo minulé programové období 85 tisíc pracovních míst. Měli jsme tady přes 73 tisíc projektů. To je enormní číslo. Nezaměstnanost je nízká i díky čerpání evropských fondů,“ doplnila ministryně.

Na konci roku 2015 definitivně skončila možnost čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie za programové období 2007 až 2013.

„Opravdu přesná čísla budeme vědět začátkem července. Všechny instituce odpovědné za plnění vypsaných programů budou dávat poslední souhrnné žádosti o platbu na ministerstvo financí do konce června,“ dodala Šlechtová.

Kupříkladu v Operačním programu Životní prostředí, který měl v minulosti velké problémy s čerpáním, hovořily někdejší odhady o ztrátách pro roky 2013 až 2015 o více než 25 miliardách korun.

Postupně se ale snižovaly až pod pět miliard. „My jsme dnes v úrovni maximálně jedné miliardy za roky 2014 a 2015 a děláme všechno pro to, abychom se přiblížili tomu, co jsme slíbili a co se zdálo jako science fiction, tedy nule,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ve hře je 620 miliard

V horším případě Brabec předpokládá, že to budou první stovky milionů korun. „Což musím říct, že vzhledem k tomu, že řídíme mnoho tisíc projektů, je to docela husarský kousek,“ poznamenal.

Za celé programové období Česko podle Šlechtové nedočerpá zhruba 30 miliard korun. Celkově mělo k dispozici přibližně 700 miliard korun.

Nyní je nové programové období 2014 až 2020. V něm je pro ČR vyčleněno zhruba 620 miliard korun. „Mám jedno přání. Pokud se mění vláda, tak musí pokračovat v tom, co nastavilo celé to programové období. A ne jednou za čtyři roky, a pokud padne vláda, tak i častěji, měnit pravidla. Politika by do evropských fondů neměla zasahovat,“ uzavřela Šlechtová.