Smíte fotografovat na ulici? Ne, navrhl europarlament

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: e15

Evropský parlament se chystá zásadně omezit svobodné fotografování. Na zasedání výboru EP pro právní záležitosti byl totiž přijat návrh zprávy k autorskému právu, který na celoevropské úrovni požaduje zrušit takzvanou svobodu panoramatu. Hrozí tak, že turisté nebo amatérští fotografové, kteří si vyfotí například sochu, a fotografii pak zveřejní například na sociálních sítích, mohou být žalováni.

Svobodou panoramatu se rozumí princip, že vše, co je permanentně vystaveno ve veřejném prostředí, lze vyfotografovat a volně zveřejnit a šířit. Na základě tohoto principu (podrobněji zde a zde), který je garantován v právním řádu České republiky a dalších zemí, přitom funguje celá řada on-line projektů: různá fotoalba, fotobanky, ale třeba i také největší on-line encyklopedie Wikipedia. A to nyní chtějí europoslanci změnit.

Nové technologie a především sociální sítě a volné licence Creative Commons totiž smazávají dosud jasnou hranici mezi komerčním a nekomerčním využitím fotografií. Například u fotografie, kterou uživatel „pověsí“ na Facebook, dává automaticky této společnosti licenci i k jejímu případnému komerčnímu užití. A pokud bude na fotografii například objekt, který si jeho majitel nepřeje na fotografii zveřejnit, mohl by podle nové legislativy autora fotografie žalovat.

Totéž platí i pro Wikipedii, která dává licenci ke komerčnímu užití u ní zveřejněných fotografií. Nebezpečný může být ale i pouhý blog na internetu. „Pokud máte svůj blog na internetu podporovaný nějakou reklamou, tak zde zveřejněná fotografie může být už považována za komerční sdílení,“ varuje například pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

„Jako wikipedista jsem byl zhrozen, že výbor pro právní záležitosti tento pozměňovací návrh schválil. Europoslanci si asi spletli století, svoboda panoramatu je naprosto zásadní pro dnešní digitální dobu,“ dodal Zábranský.

Svoboda panoramatu dosud v členských státech EU v praxi funguje s různou mírou komplikací. Europoslankyně Pirátů Julia Redaová argumentuje příkladem Eiffelovy věže v Paříži. Ke sdílení její fotografie pořízené za dne se autorská práva nevztahují, v noci však ano - jinou kapitolou už je totiž večerní osvětlení stavby, které tvoří samostatné umělecké dílo. Namísto harmonizace příslušných zákonů v jednotlivých zemí s ohledem na svobodu panoramatu je ale ve hře její zrušení.

Kontroverzní opatření navrhl francouzský europoslanec Jean-Marie Cavada z frakce ALDE (ve které je i hnutí ANO) a podpořil jej europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL (frakce Evropské lidové strany). Závěr legislativního výboru je konečný, o finální podobě návrhu ale bude ještě hlasovat plenární zasedání Evropského parlamentu v červenci tohoto roku.

Co přesně europoslanci navrhují
„(Legislativní výbor) zastává stanovisko, že komerční používání fotografií, videozáznamů či dalších vyobrazení děl, která jsou trvale umístěna na fyzických veřejných místech, musí být vždy vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob.“

Zábranský není z českých politiků sám, kdo bije na poplach. „Pokud navrhovaná změna projde, v praxi to bude znamenat problém prakticky pro každého z nás. Výsledkem bude, že si budeme muset dávat pozor na to, co fotografujeme. Bez svolení architekta stavby nebude povolené zveřejnit třeba fotografii vysílače na Ještědu na Facebooku nebo na Wikipedii. Za toto jednání bude hrozit žaloba,“ potvrzuje slova pražského politika senátorka za zelené Ivana Cabrnochová.

Europoslanci si spletli století, svoboda panoramatu je zásadní pro digitální dobu

Jsem připravena bojovat proti této nesmyslné úpravě autorského zákona. V krátké době svolám do senátu debatu, jejímž cílem bude zahájit odpor proti tomuto legislativnímu zmetku. Cílem je přesvědčit před červencovým hlasováním europoslance, aby zachovali svobodu panoramatu tak, jak ji známe dnes,“ dodává Cabrnochová.

A co na to přímo ohrožení? „Pokud o současnou svobodu panoramatu přijdeme, budeme muset smazat z Wikipedie desetitisíce fotografií. To by byla obrovská škoda, třeba i pro zahraniční návštěvníky, kteří by se rádi o naší zemi něco dozvěděli. Wikipedie je často na prvních místech ve vyhledávání, protože je navštěvovaná. Řada turistů si na ní hledá informace o tom, kam se pojedou podívat,“ zdůraznil Vojtěch Dostál, předseda spolku Wikimedia Česká republika, který v Česku zastupuje Wikipedii.