Sněmovna: Katastr má být spolehlivější

Ivan Ohlídal

Ivan Ohlídal Zdroj: mediafax

Převody nemovitostí podvodnými vklady v katastru by měly mít podstatně menší šanci uspět. Měla by to zajistit novela zákona o katastru, který v pátek schválila sněmovna. Poslanci se při jejím schvalování přeli zejména o to, jakým způsobem informovat majitele nemovitostí, že se s jejich majetkem něco děje.

Zástupce ČSSD Ivan Ohlídal (na snímku) nakonec proti vládním stranám prosadil, že o pohybech v katastru bude vlastník nemovitosti povinně informován nejen prostřednictvím datové schránky, ale i elektronickou poštou či jiným způsobem.

Poslanci ODS a ministr zemědělství Petr Bendl marně namítali, že tento způsob časově a finančně zatíží státní pokladnu.

Neuspěl ani kompromisní návrh Michala Doktora (nezařazený), aby byli informováni jen ti vlastníci, kteří o to požádají.

Poslanec Ohlídal argumentoval zejména tím, že většina lidí datové schránky nemá a kvůli podvodným převodům v katastru byl již ukraden majetek ve výši 1,5 miliardy korun. Škody mohly být ještě o 750 milionů vyšší, nebýt včasného zásahu policie.

Poslanci zvolili podle Michala Ševčíka z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners kompromisní řešení. „Vlastník, který zjistí, že podvodník jeho nemovitost převedl na někoho jiného, musí do jednoho měsíce od tohoto zjištění požádat katastr nemovitostí o vyznačení takzvané poznámky spornosti a do dvou měsíců poté doložit katastrálnímu úřadu, že podal k soudu žalobu na určení vlastnického práva,“ sdělil Ševčík. Pokud následně u soudu prokáže, že se jednalo o podvod, bude podle něho znovu zapsán jako vlastník bytu.

Petru Dobešovi z advokátní kanceláře TaylorWessing e/n/w/c Advokáti se nelíbí to, že informace se má zasílat pouze vlastníkovi nemovitosti. „Nikoli tedy zmocněncům, neboť v případě pokusu o podvod bývá samozřejmě zfalšována i plná moc,“ dodává.

Novinkou je i to, že katastr má nově pro účely státu a realitního trhu evidovat také údaje o cenách nemovitostí. Norma míří k posouzení do Senátu.

ČSSD žádá průhlednější restituce

Sociální demokracie v pátek ve sněmovně předložila návrh zákona, podle něhož by se měly zveřejňovat všechny žádosti na vydání majetku v rámci církevních restitucí. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce má již strana podporu Věcí veřejných a očekává ji také od komunistů a uskupení LIDEM. Novela zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi má veřejnosti poskytnout aktuální informace o všech žádostech o navrácení movitého i nemovitého majetku. Na základě nich by pak občané prý mohli zkontrolovat, zda je žádost oprávněná, a případně zabránit vydání majetku, na který se církevní restituce nevztahují. ČSSD proti restitucím podala i stížnost k Ústavnímu soudu. Ten obdržel celkem tři stížnosti a má poprvé ve věci veřejně jednat 29. května.

Karel Večeře: Čekal jsem rychlejší start církevních restitucí