Sněmovna má o EET hlasovat 10. února. ODS chystá ústavní stížnost

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Poslanecká sněmovna by měla hlasovat o zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb ve středu 10. února v 11 hodin. Prosadila to v dolní komoře na návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka vládní koalice, podle představitelů pravicové opozice TOP 09 a ODS protizákonně. Poslanci těchto stran se rozhodování o Faltýnkově návrhu na protest neúčastnili.

„Pokud koalice násilně prosadí zákon, který poškodí statisíce slušných a pracovitých lidí, obrátíme se na Ústavní soud. Elektronická evidence by byla zavedena jenom proto, že vládní koalice porušila zákon,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Termín, kdy občanští demokraté stížnost podají, její zástupci neupřesnili. „Tu stížnost podáme co nejrychleji a budeme doufat, že Ústavní soud rozhodne také co nejrychleji,“ řekl předseda strany Petr Fiala. Stanjura doplnil, že ODS požádá soud o přednostní projednání stížnosti.

Spor se vedl o to, zda Faltýnek mohl navrhnout pevné hlasování o zákonu jako procedurální návrh. „Nejde o procedurální návrh v mezích zákona,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Spolu se Stanjurou vyzýval předsedajícího Jana Bartoška (KDU-ČSL), aby hlasování o něm neumožnil. „Jsem přesvědčen, že jednám v souladu s jednacím řádem,“ opáčil Bartošek.

Pravici se před tím nepodařilo prosadit jeho odvolání z pozice předsedajícího, námitku proti Bartoškově posudku ani návrh, aby Sněmovna o zákonu hlasovala až po řádném skončení rozpravy v nynějším závěrečném čtení normy.

ODS od počátku projednávání EET zdůrazňovala, že proti zákonu bude vystupovat a zabrání jeho schválení. Na obstrukcích, kterými se schvalování zákona zdržovalo, se podíleli také poslanci TOP 09. Sněmovna se dnes předlohou ve třetím čtením zabývala již poněkolikáté. Pokud 10. února skutečně sněmovna přistoupí k hlasování, poslanci ODS podle Fialy odejdou ze sálu.

Jednání o EET bylo vypjaté
Babiš do Sněmovny donesl transparent s nápisem EET levnější pivo a obrázkem půllitru piva. Během projevu poslance Korteho opustil své místo u stolku zpravodajů a za jeho zády ceduli zvedal. Jermanová Babiše opakovaně žádala, aby ji položil. Ve chvíli, kdy se Jermanová opět obracela k Babišovi, se na ni Korte obořil: „Budete mi furt do toho kvákat, paní místopředsedkyně?“

Hovořil dál, poslanci ANO však začali opouštět své lavice. „Nepříjemná atmosféra,“ stojí ve stenozáznamu.

Jermanová vzápětí přerušila jednání, svolala grémium a poté vyzvala poslance, aby jejich projevy směřovaly k věci a aby se nesnižovali na osobní úroveň. Po přestávce poslanci ANO Babišův transparent z jednacího sálu odnesli.

Babiš na začátku jednání opřel transparent o pult, kde sedí řídící schůze. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura vyzval Jermanovou, aby transparent nechala odstranit. „Nejsme na mítinku politické strany, tak bych prosil, aby ten transparent zmizel,“ řekl.

Při projevu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na adresu vládní KDU-ČSL, v němž této straně vyčítal její chování, na něj podle stenozáznamu volal předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek: „Církevní restituce!“

„Až přestane řvát Faltýnek, budu pokračovat,“ prohlásil Kalousek. Faltýnek nicméně podle stenozáznamu opáčil „Nepřestanu!“

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek musel poslance nabádat ke klidu a varoval, že jinak přeruší schůzi. Když o okamžik později hovořil Kalousek o tom, že ve vládě sedí člověk bez platného lustračního osvědčení, mával Babiš podle stenozáznamu nad lavicí dvěma plakátky. Bartošek ho musel požádat, aby je schoval a neprovokoval v sále.