Sněmovnu čeká velká diskuse o návrhu zákona o střetu zájmů

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Většina poslanců je přesvědčena, že politici nemají vlastnit média, a souhlasí i s tím, aby se firmy, v nichž má člen vlády 25 a více procent, nemohly v dalším volebním období ucházet o dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Proti je hnutí ANO.

Sociální demokraté a lidovci dnes ve spolupráci s opozicí hodlají odhlasovat zákon, který politikům zakáže vlastnit média a firmám, v nichž mají podíl, omezí přístup k veřejným financím. Půjdou tak proti vládnímu spojenci – hnutí ANO, jehož šéf mimo jiné vlastní MfDNES, Lidové noviny či Rádio Impuls.

„Nikdo nám nemůže vyčítat, že v zásadních věcech, které souvisejí s našimi principy, budeme v Poslanecké sněmovně hlasovat důsledně. To se týká zákona o střetu zájmů. Pro normální fungování demokracie, liberální otevřené společnosti je naprosto nezbytné, aby se oddělovaly politické, ekonomické a mediální zájmy. Není možné, aby jeden jediný člověk v České republice koncentroval současně politickou, ekonomickou i mediální moc. Proto podpoříme rozumné legislativní návrhy, které omezí podnikání členů vlády tak, aby to v příštích letech nebyl takový problém jako dnes,“ řekl deníku E15 premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka: je naprosto nezbytné, aby se oddělovaly politické, ekonomické a mediální zájmy


Pro zákon zvedne ruku i všech čtrnáct lidoveckých poslanců. Hnutí ANO je proti a o předloze hodlá ještě diskutovat. I když s tím, že v debatě nejspíš neuspěje, už se jeho poslanci zřejmě smířili. „Musíme pouze konstatovat, že všechny tradiční strany zastoupené v parlamentu se spojily, a vysílají signál – nechceme, aby do politiky vstupovali úspěšní lidé, kteří nežijí jen z peněz daňových poplatníků. Diskutovat budeme, uvidíme, jak to dopadne,“ konstatoval včera šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Poslanci ovšem zřejmě ustoupí z nejpřísnějšího pozměňovacího návrhu, který přednesl Jan Chvojka (ČSSD). Ten chtěl, aby členové vlády v příštím volebním období nemohli ovládat firmy, v nichž vlastní 40 a více procent. Zákon o střetu zájmů ale není jediná záležitost, o niž se sociální demokraté přou s hnutím ANO. Rozpory zatím panují i kvůli prostředkům, které mají dostat rezorty na příští rok. Peníze navíc požadují po ministru financí Andreji Babišovi hlavně ministerstva spravovaná členy ČSSD: ministerstvo práce, školství a vnitra. Vláda kvůli tomu projednávání plánu státních financí na rok 2017 přerušila.

Jednání o státním rozpočtu je přerušeno
Vláda včera podle očekávání přerušila až do 21. září jednání o státním rozpočtu na příští rok. Kabinet ještě musí dořešit dodatečné požadavky ministerstev. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh rozpočtu se schodkem 60 miliard korun podpořili zástupci zaměstnavatelů, odborů i prezident Miloš Zeman. Materiál naopak kritizuje pravicová opozice. „Jednat se bude ještě o financování sociálních služeb, rozpočtech vysokých škol nebo o bezpečnosti,“ uvedl Sobotka.