Sobotka: Na summitu se snažíme aktivně dojít k dohodě s Británií

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady Zdroj: CTK

Česká republika jedná na summitu EU aktivně a snaží se nalézt takovou dohodu o vztazích Británie a evropského bloku, která britskému premiérovi Davidu Cameronovi umožní ji před domácími voliči obhájit. Na okraj druhého jednacího dne vrcholné schůzky to novinářům řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Připustil zároveň, že dohoda stále není. Česko v diskusi podle něj reprezentuje výhrady, které sdílí přibližně desítka států osmadvacítky.

„Já myslím, že všichni byli unaveni, když jsme se ráno ve 4:00 sešli, abychom začali konečně bilaterálně diskutovat o tom, co vadí zemím střední a východní Evropy na tom návrhu dohody s Velkou Británií,“ poznamenal Sobotka. Formální jednání vrcholné schůzky skončilo okolo 2:30, už v noci začal šéf summitu Donald Tusk zvát některé politiky k dvoustranným schůzkám.

Česko po dohodě v rámci visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) už podle Sobotky dalo na stůl určité návrhy a nyní záleží na ostatních státech a také na Británii, jestli pro ně tyto alternativy budou rozumné. „Dali jsme na stůl solidní návrhy, možné kompromisy, které umožní posun. Ale je důležité, aby to pochopila také Británie a další země. Skládačka není jednoduchá, myslím, že nás čeká ještě několik hodin náročných jednání,“ řekl.

Na summitu podle něj stále převažuje vůle k dohodě, ale „dobrá dohoda je lepší než zbrklá dohoda“. Jednání celé osmadvacítky, původně plánované jako snídaně, bylo mezitím posunuto až na 14:30.

Dvoustranné schůzky

Od rána už český premiér dvakrát jednal se zástupci evropských institucí, krátce se setkal také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Dvoustranné schůzky svolává před stále odkládaným jednáním summitu samotného předseda Evropské rady Tusk. Hovořil už s britským premiérem Cameronem, francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, právě Sobotkou či belgickým ministerským předsedou Charlesem Michelem.

Výhrady Česka, dalších zemí visegrádské skupiny a některých dalších států se podle Sobotky od počátku jednání ve čtvrtek týkají dvou oblastí. První z nich je otázka indexace dětských přídavků pro zahraniční pracovníky.

Druhou, kde zatím není shoda, je délka záchranné brzdy, tedy ochranného mechanismu, který by měl být zaveden v Británii na dávky, které nejsou příspěvkově definovány. Česko a další země si přejí výrazně kratší období než v součtu 13 let, se kterými přišli Britové.

Martin Čaban: V4? Je na čase změnit značku