Sobotka nabídl Jordánsku pomoc s migrační krizí

preimér Sobotka v Jordánsku

preimér Sobotka v Jordánsku Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes v Jordánsku vyslovil pro navýšení české pomoci na zvládnutí migrační krize. Pomoc, která by se měla týkat oblastí od lékařství po vojenství, nabídl osobně i jordánskému králi Abdalláhovi II. a jordánskému premiérovi Abdalláhu Ansúrovi. Oba politiky také pozval do Prahy. Šlo o první Sobotkovu návštěvu v arabském světě v roli premiéra.

„Je potřeba, abychom pokračovali v té podpoře a já jsem rád, že Česká republika pokračovat bude, ale především je také potřeba tu podporu v příštích letech navýšit,“ řekl Sobotka novinářům při návštěvě uprchlického tábora Zaatarí, který leží jen několik kilometrů od syrských hranic. Ocenil, že se peníze, které Česko do tábora poslalo, proměnily ve zcela konkrétní projekty, které pomáhají. Jde především o elektrifikaci tábora, díky níž mohly třeba některé školy prodloužit svůj provoz, ale i menší projekty jako vybavení dětského hřiště nebo pořízení šicích strojů do místní dílny.

Navýšení podpory uprchlíkům v zemích, jako je Jordánsko, má vláda projednávat v příštích týdnech. „Myslím, že je strašně důležité, aby země, které mohou pomáhat, jako je Česká republika, v té pomoci pokračovaly,“ zdůraznil. Posteskl si, že česká pověst, pokud jde o migraci, neodpovídá jejím skutečným příspěvkům. „Myslím si, že ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra skutečně málo komunikují tu pomoc, kterou poskytujeme,“ řekl.

Sobotka navštívil uprchlický tábor

Za nejsilnější zážitek při návštěvě tábora, ve kterém nyní žije asi 80 tisíc syrských uprchlíků většinou pod hranicí chudoby, premiér označil setkání s několika Syřany, kterým se v uplynulých měsících dostalo lékařské pomoci ze strany Česka. Právě migrace a možnosti české pomoci byly hlavními tématy Sobotkových diskuzí s předními jordánskými představiteli. Už v sobotu český premiér uvedl, že Praha je Jordánsku v příštím roce připravena dát pomoc v hodnotě přes 100 milionů korun. Finance půjdou především na program Medevac, humanitární pomoc nebo na vojenskou spolupráci.

Právě o konkrétních požadavcích Jordánců, jež se týkají další vojenské spolupráce, dnes také Sobotka diskutoval se svým jordánským protějškem. Zatím šlo především o výcvik jordánských vojáků českými specialisty, například chemiky, nyní se mluví i o možnosti, že by čeští vojáci cvičili v této blízkovýchodní zemi.

Otevřou Jordánci velvyslanectví v Praze?

S premiérem Ansúrem, kterého také pozval do Česka, Sobotka diskutoval i o možném otevření jordánského velvyslanectví v Praze. Ke stejnému kroku jordánskou stranu při své letošní návštěvě vybídl už prezident Miloš Zeman. V rozhovoru s králem Abdalláhem II. se premiér dotkl i aktuálních násilností mezi Izraelci a Palestinci.

„Mě velmi mrzí, že v posledních dnech umírali lidé na obou stranách,“ řekl Sobotka na začátku společné schůzky. Ubezpečil krále o tom, že Česko je připraveno diplomaticky pomáhat brzkému obnovení mírových rozhovorů a zdůraznil, že Praha dlouhodobě podporuje řešení konfliktu na principu existence dvou států - židovského a arabského. Sobotka, který se v Ammánu setkal také s českými velvyslanci v Sýrii, Jordánsku, Turecku a Libanonu, svou dvoudenní návštěvu blízkovýchodní země ukončí dnes večer. Do Česka by se měl vrátit kolem půlnoci.