Sobotka naléhá na Babiše: Podpora Paskova je nutná, musíme získat čas

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Státní podpora na prodloužení těžby ve ztrátovém Dolu Paskov do roku 2016 je nezbytná. Tvrdí to alespoň předseda vlády Bohuslav Sobotka, který o tom chce přesvědčit ministry za hnutí ANO a také lidovce. Podle premiéra je prý nutné získat čas, aby se odložilo propouštění téměř dvou tisíc horníků.

Vládní pomoc ve výši 1,1 miliardy korun, která by zmírnila náklady na útlum dolu, navrhl v úterý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole o dva roky déle než plánovalo, tedy do konce roku 2016, a že podporu schválí Evropská komise. Několik ministrů za ANO včetně šéfa hnutí Andreje Babiše to ale již v úterý odmítlo. Taková podpora soukromé společnosti je podle nich nepřijatelná a sanaci má zajistit OKD.

„Já prostě odmítám paušální odmítání a zavrhování veškerých kroků, které by lidem v Moravskoslezském kraji pomohli. Tady je šance na to, aby se o dva roky odložilo propouštění skoro dvou tisíc horníků, pro které v tom regionu práce není,“ řekl dnes Sobotka. S koaličními partnery chce proto jednat a hledat i další nástroje, jak zlepšit situaci na severní Moravě, která je podle něj z hlediska nezaměstnanosti kritická.

Babiš i Bělobrádek jsou proti sypání peněz do soukromé firmy

Oba koaliční partneři zatím návrh jasně odmítají. Podle Babiše by to bylo v rozporu s privatizační smlouvou a navíc není záruka, že někdo další v budoucnu nepřijde s podobným požadavkem. Při krachu jiných firem v minulosti podle něj nikdo podobnou pomoc neposkytoval. Babiš navíc vidí další prostor pro jednání se společností.

Také šéf lidovců Pavel Bělobrádek se dnes vyslovil proti „nalévání peněz“ do soukromé firmy. Povinností státu je podle něj pomoci těm, kteří případně o práci přijdou. Komerční firma se podle něj nemůže zbavit zodpovědnosti, měla si v minulosti udělat polštář pro tuto situaci.

Návrh Mládka podle Sobotky umožní získat čas na hledání nových investorů do regionu a vytvoření nových pracovních míst. „Především to řešení, které navrhuje ministr Mládek, zahrnuje podíl firmy, protože ty první dva roky, než vůbec budou jakékoliv státní peníze… musí financovat majitel,“ řekl premiér, který dříve státní podporu firmě odmítal. „Teprve na konci celého toho procesu může být možný příspěvek státu,“ podotkl také.

Důl Paskov
V Dole Paskov pracuje 2500 lidí. Celá společnost OKD má přes 12 tisíc zaměstnanců. Společnost New World Resources (NWR), která OKD vlastní, se sídlem v nizozemském Amsterdamu téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. Nyní se Bakala chystá BXR opustit, ale podíl ve společnosti NWR si chce ponechat.
Důl Paskov je posledním funkčním dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru. Odboráři s uzavřením dolu od počátku nesouhlasili. V podzemí je podle nich ještě minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí, proto chtěli, aby firma pokračovala v těžbě, nebo důl jen zakonzervovala.

Povolí podporu Evropská komise? Sobotka věří, že ano

Pokud se nakonec vláda pro Mládkův návrh vysloví, bude věc konzultovat s Evropskou komisí. Sobotka má za to, že by EK veřejnou podporu povolit mohla. „Chci připomenout, že v řadě zemí EU, pokud jde o útlum těžby černého uhlí, zejména pokud jde o hlubinné doly, tak je to proces, který je možný,“ poznamenal.

Prodloužení zaměstnaneckých úvazků v Dole Paskov se v příštích letech týká v průměru 1800 lidí. Návrh ministerstva podle Mládka souvisí s úsilím zabránit skokovému nárůstu počtu lidí bez práce v Moravskoslezském kraji. Podíl nezaměstnaných v kraji v únoru činil 10,9 procenta, bez práce tam na konci měsíce bylo přes 93 tisíc lidí. Jen letos v lednu do evidence úřadu práce přibylo 3738 nezaměstnaných.

Hlavní události kolem Dolu Paskov
2013
15. července - NWR oznámila, že se jí dosud nepodařilo najít kupce na Důl Paskov. Pokud se prodej nezdaří, jednou z možností dalšího postupu je uzavření dolu, kde pracuje zhruba 3000 lidí.
22. srpna - NWR oznámila, že se v pololetí propadla do ztráty deset miliard korun.
17. září - NWR se rozhodla uzavřít důl Paskov, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Firma řekla, že pokud se bude stát podílet na sociální (dotované) těžbě, může Paskov skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.
- V Ostravě se ještě před oznámením NWR sešlo na demonstraci kolem 3000 lidí, kteří vyzvali OKD, aby ze svých zisků zajistili normální chod firmy. Někteří vtrhli do budovy OKD.
18. září - Premiér v demisi Jiří Rusnok prohlásil, že vláda nebude platit žádné dluhy OKD a nekoupí OKD ani Paskov.
20. září - Premiér Rusnok řekl, že kdyby majitelé OKD přistoupili k jednání jako džentlmeni, bylo by reálné prodloužit těžbu do roku 2016. Ministerstvo průmyslu zpracovalo pět variant řešení krize.
22. září - Generální ředitel OKD a zároveň výkonný ředitel NWR Ján Fabián prohlásil, že OKD nebude pokračovat v těžbě v Dole Paskov po roce 2014, pokud by to musela financovat sama.
- NWR oznámila, že chce svou finanční situaci řešit mimo jiné prodejem Ostravsko-karvinských koksoven OKK.
24. září - Prezident Miloš Zeman na jednání s premiérem Rusnokem a vedením OKD navrhl, aby se útlumová těžba hradila z výnosu z bývalých bytů OKD. Ty by firma měla převést například Moravskoslezskému kraji.
2014
6. ledna - Ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala a šéf OKD Dale Ekmark podepsali Memorandum o porozumění, z kterého vyplývá, že do konce března má být jasné, zda a jak stát poskytne podporu při utlumování dolu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužilo až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil.
3. února - Vládní zmocněnec Jiří Cienciala řekl, že komise složená ze zástupců státu a společnosti OKD, která se zabývá budoucností Dolu Paskov, posuzuje tři varianty možného řešení.
3. března - Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že se sešel se zástupci hornických odborů a že odboráři souhlasí s návrhem na prodloužení těžby v Dole Paskov o dva roky, který bude projednávat vláda.
1. dubna - Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise.

Miliardu nebrat