Sobotka: Nebudeme platit dluhy soukromých vlastníků OKD

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Vláda nebude platit podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dluhy soukromých vlastníků OKD. Je ale připravena pomoci všem, kteří z OKD budou muset eventuálně odejít. Sobotka to prohlásil při své návštěvě Zlínského kraje. O OKD bude ve středu jednat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem, který mluví o možnosti znárodnění firmy.

Sobotka uvedl, že problémy OKD spočívají v neutěšené situaci na trhu s černým uhlím, která ve světě trvá zhruba poslední tři roky. „Ceny uhlí jsou extrémně nízko. Krachují společnosti, které těží černé uhlí po celém světě. V Evropě jednotlivé země úplně končí hlubinnou těžbu černého uhlí prostě proto, že se to ekonomicky už řadu let nevyplácí. To je jeden z klíčových zdrojů problémů, ve kterých je OKD,“ mínil premiér.

Vláda podle něj ale od situace na severní Moravě nedává ruce pryč. „Máme připraveny aktivní programy a jsme samozřejmě připraveni pomoci. Ale nemůžeme za soukromé vlastníky platit jejich dluhy. Prostě vláda takovéto dluhy platit nebude,“ řekl Sobotka. Vláda má podle něj zájem na udržení zaměstnanosti v maximálně možném rozsahu.“ Samozřejmě jsme připraveni pomoci všem, kteří eventuálně budou muset z OKD odejít,“ dodal Sobotka.

Zemanovo znárodnění

Prezident Zeman už dříve navrhl řešit situaci kolem OKD znárodněním a tak, aby se podnikateli Zdeňku Bakalovi a jeho společníkům „už nedala ani koruna“. Bakalu, který do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele OKD, označil za „nového Viktora Koženého“, který byl za podvody na akcionářích Harvardského průmyslového holdingu odsouzen k desetiletému trestu. Vězení se vyhnul útěkem do zahraničí.

Nové vedení OKD jedná se státem o restrukturalizaci černouhelné firmy. Firma uvedla, že zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti, pokud se do pátku se státem nedohodne. Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února vlastníkem NWR, totiž neprodloužila termín, do kdy se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to označil za vydírání, podle Mládka jde o brutální nátlak majitelů nebonitních akcií.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.