Sobotka potvrdil, že chce Valachovou ve funkci ministryně školství

Kateřina Valachová

Kateřina Valachová Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl na ministryni školství dosavadní náměstkyni ministra pro lidská práva Kateřinu Valachovou. Je podle něj vzdělaná, dynamická a velmi pracovitá. Má prý jasnou představu o úkolech na ministerstvu i svém týmu.

„Paní Valachová má zkušenosti z práce v kanceláři ombudsmana, zná velmi dobře prostředí v Parlamentu a více než rok byla klíčovou součástí přípravy většiny vládních návrhů zákonů, včetně těch, které předkládalo ministerstvo školství,“ uvedl Sobotka.

Nakonec se rozhodoval mezi dvěma nestranickými kandidáty, mezi Valachovou a prorektorem Univerzity Karlovy Stanislavem Štechem. Oba podle něj měli výborné předpoklady, aby ve funkci ministra školství uspěli.

„Od nové ministryně proto čekám, že v krátké době stabilizuje personální situaci na ministerstvu a bude se soustředit na plnění vládního programu v oblasti školství,“ uvedl dnes dále Sobotka.

Za priority považuje prosadit v Parlamentu již předloženou novelu zákona o vysokých školách, připravit reformu financování regionálního školství, zajistit viditelný pokrok v oblasti inkluzivního vzdělávání nebo zahájit rychle čerpání nových evropských fondů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby nová ministryně školství, kterou se má stát Kateřina Valachová, zajistila co nejhladší schválení novely vysokoškolského zákona, pokročila v oblasti inkluzivního vzdělávání a připravila reformu financování regionálního školství.

Novinářům řekl, že by měla také zvýšit podporu technického a odborného školství. Očekává také, že dokončí práce na koncepci financování sportu.

Návrh na jmenování Valachové předseda vlády předložil prezidentovi Miloši Zemanovi dnes. Prezident současně vyhověl jeho žádosti a odvolal z funkce ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Vedením úřadu prezident pověřil ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). S Valachovou, dosavadní náměstkyní ministra pro lidská práva, se hlava státu setká ve druhé polovině příštího týdne. Termín jejího jmenování zatím stanoven nebyl.

Odvolání současného ministra Marcela Chládka (ČSSD) navrhl Sobotka na konci minulého týdne v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na úřadu.

Pro úspěch Valachové se považuje za klíčový výběr spolupracovníků

Nepříliš bohaté zkušenosti kandidátky na ministryni školství Kateřiny Valachové (nestr.) se školským terénem mohou být výhodou i nevýhodou, vyplývá z reakcí oslovených politiků a odborníků. Někteří z nich zdůraznili, že pro úspěch nástupkyně Marcela Chládka (ČSSD) bude důležitý výběr nejbližších spolupracovníků. Nominaci Valachové premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil prezidentu Miloši Zemanovi.

Dosavadní náměstkyně ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera s politiky, kteří se ve Sněmovně věnují oblasti školství, zatím příliš nepřišla do styku. „Paní Valachovou osobně neznám, ale má dobrou pověst z hlediska legislativní práce,“ řekla opoziční poslankyně Anna Putnová (TOP 09).

Pro osmatřicetiletou Valachovou může podle ní mít absence napojení na školskou praxi pozitivní i negativní vliv. „Může se podívat na ty záležitosti bez emocí, z nadhledu. Ale bude hodně záležet na výběru nejbližších spolupracovníků, protože odborné znalosti jsou také nezbytné.“

Valachová se zabývala ožehavou otázkou rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti včetně Romů

S kandidátkou na ministryni školství nepřišel po odborné stránce do kontaktu ani předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška (ANO). Na některé kroky, jako je například zvýšení transparentnosti u velkých operačních programů nebo vyřešení utajování detailních výsledků maturitních testů, ale podle něj není potřeba mít podrobné odborné znalosti o školské problematice.

Byl by rád, kdyby se debata od personálií vrátila k problémům českého školství. „Otázka není, kdo má být ministrem, ale co bude na ministerstvu dělat,“ poznamenal.

Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin, která se vzdělávání dlouhodobě věnuje, považuje příchod nové ministryně z jiného prostředí v současné situaci spíše za nevýhodu.

Valachová chce vyjednat vyšší rozpočet
Kateřina Valachová (nestr.), kterou premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) představil jako kandidátku na ministryni školství, chce v nové funkci pokračovat v navyšování platů učitelů i nepedagogických pracovníků a dokončit rozpracované reformy. Za svůj první úkol považuje zvýšení rozpočtu školství ve srovnání s rozpočtovým výhledem. Pracovat může začít, až ji prezident Miloš Zeman skutečně jmenuje, doplnila v prohlášení.
Valachová chce navázat na aktivity svého předchůdce Marcela Chládka (ČSSD). Hodlá se zasadit nejen o zvyšování platů všech zaměstnanců v resortu, ale i o spuštění kariérního řádu pro učitele. Jeho součástí by mělo být motivační odměňování. Počítá také s podporou dalšího vzdělávání pedagogů.
Shrnula také další úkoly, které Chládek nestačil dokončit. Vedle vytvoření dostatečných kapacit mateřských a základních škol je to především reforma financování regionálního školství. „Zde pokládám za klíčové nalézt shodu mezi státem, kraji, obcemi a odborovými svazy. Budu pokračovat ve změnách v oblasti technického a odborného vzdělávání. Stejně tak jsem připravena na diskusi se všemi politickými stranami v Parlamentu při prosazování novely vysokoškolského zákona,“ doplnila Valachová.
Stejně jako Chládek ale zdůraznila, že bez dostatečných finančních prostředků tyto kroky provést nelze. Rozpočtový výhled na rok 2016 přitom počítá se snížením výdajů na školství.
Tyto naléhavé potřeby pro zajištění kvalitního vzdělávání všem dětem ale samozřejmě předpokládají navýšení rozpočtu pro resort školství proti střednědobému rozpočtovému výhledu. První a nejzásadnější krok bude prosadit tyto požadavky při přípravě státního rozpočtu na rok 2016,“ napsala kandidátka na ministryni.
V nejbližší době se chce potkat s důležitými lidmi z oblasti vzdělávání. „Chci se potkat s klíčovými aktéry v oblasti vzdělávání, nejen z ministerstva školství, ale i s odborníky z řad učitelského sboru a akademických pracovníků, odborových a zaměstnavatelských svazů, Asociace krajů, poslanců a senátorů z příslušných výborů,“ dodala.

Kvůli tomu pro ni bude podle něj obtížné posoudit kvality konkrétních lidí při výběru svého týmu. „Poroste role náměstků, kteří mají o dané problematice přehled. Musí po nástupu udělat spoustu zásadních kroků. Myslím, že to nebude mít snadné,“ uvedl.

Vzhledem k působení na ministerstvu pro lidská práva se Valachová zabývala ožehavou otázkou rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti včetně Romů. „Uvidíme, jaké budou konkrétní kroky. Minimálně se v této oblasti vyzná. Ví, o čem se tam diskutuje,“ komentoval Feřtek její možné působení v této oblasti.

Nadace Open Society Fund Praha, která se této problematice věnuje, vnímá její chystaný příchod pozitivně. „Doufáme ve větší otevřenost paní ministryně vůči tématu rovných příležitostí ve vzdělávání a změnu jednání směrem k Evropské komisi,“ uvedl ředitel nadace Robert Basch.

Ministr Marcel Chládek systémovou diskriminaci Romů v českém vzdělávacím systému odmítal, například v reakci na nedávnou zprávu organizace Amnesty International.

Nadace ocenila, že premiér Sobotka dal příležitost ženě. „Kateřina Valachová pro nás představuje kandidátku, která není přímo zástupkyní profesní skupiny, což by mohlo být zárukou její nestrannosti a nadhledu,“ dodal Basch.

Před Valachovou vedly MŠMT tři ženy
JménoStranaFunkční obdobíDoba v úřaděVěk při nástupu
Petr PiťhaKDSčervenec 1992 až duben 1994rok a devět měsíců54
Ivan PilipKDS, později ODSkvěten 1994 až červen 1997tři roky a jeden měsíc30
Jiří Grušabezpartijníčerven až listopad 1997pět měsíců58
Jan Sokolbezpartijníleden až červenec 1998šest měsíců61
Eduard ZemanČSSDčervenec 1998 až červenec 2002čtyři roky50
Petra BuzkováČSSDčervenec 2002 až září 2006čtyři roky a dva měsíce36
Miroslava Kopicovábezpartijnízáří 2006 až leden 2007čtyři měsíce54
Dana KuchtováSZleden až říjen 2007devět měsíců45
Ondřej LiškaSZprosinec 2007 až květen 2009rok a pět měsíců30
Miroslava Kopicovábezpartijníkvěten 2009 až červenec 2010rok a dva měsíce57
Josef DobešVVčervenec 2010 až březen 2012rok a osm měsíců46
Petr Fialabezpartijníkvěten 2012 až červenec 2013rok a dva měsíce47
Dalibor Štysbezpartijníčervenec 2013 až leden 2014pět měsíců50
Marcel ChládekČSSDleden 2014 až červen 2015*rok a pět měsíců45
Kateřina Valachovábezpartijníod června 2015*-38

Marcelův vzestup a pád. Autor řady scestných nápadů na školství končí