Sobotka: Uprchlíkům musíme pomoci, ale ne za cenu vlastního ohrožení

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Uprchlíci nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) organizovaná armáda. Nynější migrační vlnu může zvládnout jen evropská spolupráce, nikoli izolované kroky, řekl poslancům Sobotka. Postavil se proti návrhům, aby Česko vystoupilo z Evropské unie nebo bylo oploceno. Jednoduché recepty by na zvládnutí migrační krize nefungovaly, zdůraznil.

Přistěhovalecká politika musí mít podle něho pravidla a limity. „Evropa podle mého názoru musí pomoci lidem, kteří utíkají před válkou a kteří utíkají před pronásledováním, ale nemůže to dělat za cenu svého vlastního ohrožení,“ zdůraznil premiér.

Opět se vyslovil pro posílení vnější schengenské hranice, zřízení funkčních hotspotů nebo pro funkční návratovou politiku a spolupráci se státy sousedícími s EU, zejména s Tureckem. Řešením podle Sobotky není stálý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků. Skutečnost, že jednotné evropské řešení není dosud funkční, přerůstá v ohrožení schengenského prostoru, poznamenal Sobotka.

V nouzi budeme hlídat hranice

Opět zmínil úvahu o posílení hraniční linie Bulharsko - Makedonie, pokud by se nepodařilo střežit schengenskou hranici v Řecku a hranici v Turecku. V případě, že by nefungovalo ani toto záložní řešení, budou se podle Sobotky patrně zavírat hranice zemí střední a jihovýchodní Evropy. „Česká republika bude připravena a pokud by se zvýšil migrační tlak na naše území, posílíme ostrahu našich hranic,“ řekl Sobotka.

Poslanci opozičních KSČM, ODS a Úsvitu nebyli se Sobotkovým vystoupením spokojeni. „Mluvíte jako bruselský politik, nic faktického,“ řekl Zdeněk Ondráček (KSČM). Podobně se vyjádřili zástupci ODS a Úsvitu. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že se z premiérova projevu nedozvěděl, jak bude vláda reagovat na aktuální věci. Zmínil se například o německém nebo rakouském stropu pro přijímání uprchlíků. Šéf frakce Úsvitu Marek Černoch navíc soudí, že migrační krize má všechny znaky invaze.

Řešení, které neomezí

Postoj k řešení migrační krize prezentovala opoziční TOP 09. „Z našeho pohledu je důležité nalézt pragmatické a racionální řešení, které ale zároveň neovlivní možnost cestovat, pracovat a vyvážet zboží v rámci schengenského prostoru,“ řekl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Evropa musí trvat na dodržování zákonů a pravidel. „V Evropě nemohou zůstat ti, kteří nebudou dodržovat naše zákony, nepřijmou naše hodnoty a zvyklosti,“ uvedla další místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Také TOP 09 mluví o zřízení evropské pobřežní a pohraniční stráže o dostatečné kapacitě, vytvoření hotspotů i jako detenčních zařízení, zřízení mimoevropských azylových center, o boji s pašeráky lidí, vzniku evropské humanitární a také návratové agentury a o stanovení bezpečných zemí.