Sobotka úspěšně sbírá podporu krajů. Plzeňsko podrželo i Chovance

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a hejtman Milan Chovanec o přestávce mimořádného zasedání rozšířeného Krajského výkonného výboru ČSSD, které se konalo 2. listopadu ve Volduchách na Rokycansku.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a hejtman Milan Chovanec o přestávce mimořádného zasedání rozšířeného Krajského výkonného výboru ČSSD, které se konalo 2. listopadu ve Volduchách na Rokycansku. Zdroj: ctk

Po olomoucké a karlovarské ČSSD, které svého stranického šéfa Bohuslava Sobotku podpořily již v pátek, se za předsedu dnes postavili i sociální demokraté na Vysočině a v Plzeňském kraji. Dál tak roste tlak na prvního místopředsedu partaje Michala Haška, aby kvůli lhaní o povolebním setkání s prezidentem a pokusu o sesazení Sobotky odešel z vedení strany.

Sobotka na Vysočině získal podporu téměř všech 125 krajských delegátů. Ti zároveň vyzvali k opuštění stranických funkcí Michala Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Milana Chovance, protože lhali o svých povolebních jednáních. Na funkce v předsednictvu ČSSD by podle delegátů měli také rezignovat všichni jeho členové, kteří v neděli hlasovali pro rezignaci Sobotky.

„Musím říci, že jsem v této pro nás těžké době potěšen, že se delegáti postavili tak, že prakticky jednomyslně přijali toto usnesení,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch, který je senátorem na Pelhřimovsku.

Plzeňsko chce Sobotku i Chovance

Podobný úspěch slavil předseda ČSSD i na Plzeňsku, kde ale tamní sociální demokraté zároveň podpořili ve stranických funkcích svého krajského šéfa a hejtmana Milana Chovance, jenž se také účastnil utajované lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

Pro Sobotku by to však nemusel být zásadní problém. Již předtím se totiž spekulovalo, že Chovancova pozice ve vedení strany není úplně ztracená, protože jako jediný sobotní schůzku v Lánech nezapíral a zároveň se zcela distancoval od nedělního hlasování předsednictva ČSSD, které i jeho hlasem vyzvalo Sobotku k odchodu z funkce.

Na schůzi ČSSD plzeňského kraje dorazil i Sobotka. „Situace je pro sociální demokracii do značné míry zlomová. Přijel jsem proto, abych dal ze svého pohledu informace o tom, co se stalo, co se odehrálo a proč si myslím, že to dramatickým způsobem poškodilo sociální demokracii,“ okomentoval situaci předseda strany.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se zdraví se spolustraníky při příchodu na mimořádné zasedání rozšířeného Krajského výkonného výboru ČSSD, které se konalo 2. listopadu ve Volduchách na Rokycansku.Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se zdraví se spolustraníky při příchodu na mimořádné zasedání rozšířeného Krajského výkonného výboru ČSSD, které se konalo 2. listopadu ve Volduchách na Rokycansku. | ctkŠéf ČSSD Bohuslav Sobotka se zdraví se spolustraníky při příchodu na mimořádné zasedání rozšířeného Krajského výkonného výboru ČSSD, které se konalo 2. listopadu ve Volduchách na Rokycansku (foto: ČTK).

V dalších dnech se sejdou ještě další krajské organizace ČSSD. Zajímavý bude hlavně postoj jihomoravské ČSSD, která bude jednat v pondělí. Ta je totiž domovskou organizací nejen Haška, ale i Tejce a Sobotky. Navíc má 3000 členů a je tak třetí největší organizací strany v České republice.

Na jihu Moravy také Michal Hašek získal zatím jedinou podporu, a to od své domovské okresní organizace Brno-venkov, která jej vyzvala, aby až do sjezdu strany zůstal ve funkci. Zároveň ale místní organizace podpořila Sobotku ve funkci předsedy strany.

Zatím skončil jen Zimola, ostatní vyčkávají

Kvůli utajované schůzce v Lánech dosud rezignoval na členství v předsednictvu i výkonném výboru sociální demokracie pouze její další účastník, jihočeský hejtman Jiří Zimola. Šéfem ČSSD v jižních Čechách i ve funkci hejtmana však zůstal.

Hašek i Škromach prohlásili, že svůj další postup teprve zváží a výsledek oznámí na důležitém zasedání ústředního výboru ČSSD 10. listopadu.