Sobotka: Vláda počká na výsledek vyšetřování Babišovy kauzy

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo Zdroj: ctk

Není možné, aby premiér, kdokoli z koalice nebo Sněmovny nahrazoval vyšetřovatele, státní zástupce, či dokonce soudce, řekl poslancům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k aféře Čapí hnízdo, v níž figuruje ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Je třeba vyčkat na výsledek vyšetřování,“ uvedl Sobotka.

Podezření na dotační podvod ohledně získání evropské dotace vyšetřuje česká policie i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). „Je zřejmé, a vláda na tom má silný zájem, aby to vyšetřování bylo nestranné, aby to vyšetřování bylo důsledné,“ zdůraznil Sobotka.

Připomněl, že kabinet do vyšetřování nemůže nijak zasahovat, a ani to nechce. Policii i evropskému úřadu je ale vláda připravena poskytnout všechny potřebné podklady, pokud o ně bude požádána, dodal.

Premiérův přístup kritizoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého si Sobotka zřejmě dělal z poslanců legraci. Babiš uvedl, že anonymní akcie Farmy Čapí hnízdo patřily jeho rodině, ještě nedávno se k firmě neznal. „Vy říkáte, že to musí ještě vyšetřit OLAF a Policie České republiky? Co na tom k čertu má ještě šetřit, když vedle vás sedí lhář, který se z té lži usvědčil sám? Pane premiére, konejte!,“ vyzval Sobotku Kalousek.

Sobotka zopakoval, že kauza s dotací pochází z doby, než nynější členové vlády nastoupili do funkcí. Byla v minulosti i kontrolována. Sněmovna následně na návrh ČSSD přerušila mimořádnou schůzi ke kauze Čapí hnízdo do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Babiš odmítá podvod

Babiš v úvodní debatě řekl, že anonymní akcie Farmy Čapí hnízdo vlastnili v době získání zhruba padesátimilionové evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky. Nespáchal jsem žádný dotační podvod, uvedl ministr a majitel skupiny Agrofert.

Sobotka upozornil na dva neúspěšné pokusy anonymní akcie zrušit, zhatila je podle něho tehdejší pravicová většina. Anonymní akcie byly zrušeny až v roce 2013, čtyři roky po první snaze, dodal.