Sobotka vrací úder: Co udělala ODS pro Klause a co udělal Klaus pro ni?

Přemysl Sobotka (foto E15)

Přemysl Sobotka (foto E15) Zdroj: E15

Neúspěšný kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka ostře zareagoval na kritiku prezidenta Klause, podle nějž byla Sobotkova prohra především „strašlivým debaklem“ ODS. „Je potřeba se ale podívat, co udělala ODS po roce 2002 pro Václava Klause a co udělal Klaus pro ODS po svém druhém zvolení. To je celkem jasné, a není potřeba nad tím dlouze spekulovat,“ prohlásil Sobotka. ODS dnes zároveň podpořila ve druhém kole Schwarzenberga, někteří členové se ale hned vzepřeli a budou volit Zemana.

„Tyto volby byly největším debaklem pravice v historii postkomunistické éry, čímž velmi trpím. Samozřejmě, že to byla strašlivá prohra ODS a dominantně vyhrála levice. Jsem z toho smutný a mám pocit, že je s tím třeba něco udělat,“ uvedl po prvním kole volby Klaus.

Sobotka v prvním kole volby nové hlavy státu zcela propadl a z devíti kandidátů skončil s 2,46 procenta hlasů na předposledním místě.

ODS: Kdo za to může?

O interperetaci Sobotkovy prohry se nyní uvnitř ODS strhl velký boj, v mnohých odpůrcích předsedy Petra Nečase by mohl dokonce vzbudit i chuť k vyvolání mimořádného stranického kongresu. Nečas se totiž k propadáku staví spíše alibisticky a vinu hledá ve vnějších faktorech, především v médiích. Podle něj Sobotku poškodilo hlavně to, že se pravicoví voliči soustředili na podporu Karla Schwarzenberga, který prý dostal bezprecedentní podporu médií. „Někteří podporu dostali, jiní ji nedostali,“ poznamenal Nečas. Na vině prý je i prezidentská amnestie, kterou jako premiér spolupodepsal.

Situací se dnes zabývalo grémium ODS, ale nic nového se voliči nedozvěděli. Podle Nečase prý není důvod cokoliv dodávat k dřívějším vyjádřením zástupců strany. Sám Sobotka ale novinářům řekl, že analýza jeho špatného výsledku není ukončena a sobotní Nečasovo vystoupení před novináři bylo spíše hodnocením premiéra než předsedy strany.

Nečasova vysvětlení se zastal i místopředseda ODS Martin Kuba. „Nehodnotil bych to jako výsledky stranické, jsem přesvědčen, že to byly více volby konkrétních osobností, ale přiznávám, že ODS v této chvíli je v situaci, která není úplně ideální,“ řekl Kuba.

Proti této interpretaci se ale ozývá silná opozice. „ODS ustoupila od své autentické politiky a stala se pro voliče nesrozumitelnou a nedůvěryhodnou,“ tvrdí například poslanec Boris Šťastný. Po „alarmujícím a katastrofálním“ Sobotkově výsledku podle něj stranické vedení hledá chyby všude jinde, jen ne uvnitř u sebe. „Vedení ODS si vůbec neuvědomuje a nepřipouští si situaci, ve které se nacházíme,“ řekl Šťastný ČTK.

Podle místopředsedy strany Jiřího Pospíšila se voliči přestali s politikou ODS ztotožňovat. „Vedení ODS a ministři se budou muset výrazněji zamyslit nad tím, jak změnit styl a obsah politiky,“ míní lídr západočeské stranické organizace, která na podzim v krajských volbách jako jediná výrazněji uspěla. „ODS ztrácí důvěru kvůli tomu, jak lidé vnímají vládnutí,“ poznamenal Pospíšil. ODS by si podle něj měla vytyčit čtyři či pět jednoznačných priorit, které bude moci do konce volebního období prosadit a které voliči budou vnímat jako něco, co je pro ně pozitivní.

Nečas: Podpořte Schwarzenberga. Šťastný: Budu volit Zemana

Grémium ODS dnes zároveň vyjádřilo podporu předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a vyzvalo občany, aby dosavadního ministra zahraničí volili ve druhém kole prezidentského klání. Ne všichni zástupci ODS budou ale doporučení stranického vedení respektovat; někteří chtějí naopak volit někdejšího premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana (SPOZ).

„V případě nepostupu našeho kandidáta jsme vždy jednoznačně podpořili jiného pravicového kandidáta,“ řekl Nečas. „My jsme ve svých názorech konzistentní, a proto považujeme z tohoto pohledu za přirozené, že grémium ODS vyslovuje podporu prezidentské kandidatuře Karla Schwarzenberga,“ uvedl Nečas.

Vzepřel se ale například Boris Šťastný, podle nějž vedení ODS nemělo dávat výslovnou podporu žádnému z kandidátů. „Budu volit Miloše Zemana. Z obou kandidátů ho vnímám jako méně levicového, jako ekonoma, který by v době složité ekonomické situace v zemi mohl mít rozumné pochopení pro různé návrhy, které mají ekonomiku nastartovat,“ řekl poslanec serveru iDnes.cz. Poukazoval také na údajné Schwarzenbergovo odcizení od České republiky; soudí, že navíc vždy ideově bojoval proti ODS.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy má Šťastný na své rozhodnutí právo. „Každý si může opravdu hlasovat sám,“ uvedl Benda. Není ale nezbytně nutné, aby poslanci říkali médiím, jak budou hlasovat, dodal.

Schwarzenberga nebude volit ani senátor ODS Tomáš Jirsa. V Parlamentních listech to zdůvodnil tím, že vicepremiér podporuje zničení Šumavy kůrovcem. „Karel Schwarzenberg, ač se prezentuje jako lesník, na Šumavě prosazuje doktrínu bezzásahovosti, kterou prosazuje Hnutí Duha a Strana zelených, za kterou také kandidoval,“ uvedl Jirsa. Již loni zvažoval veřejně podpořit Zemana, který mu pomohl s obhajobou jeho místa v Senátu. Předseda europoslanců ODS Jan Zahradil serveru Česká pozice řekl, že nebude volit žádného z finalistů.

Blahoslav Hruška: Dvě kudly do zad