Sobotkova vláda potopila nemocniční poplatky, celkem stáhla devět novel

Premiér Bohuslav sobotka

Premiér Bohuslav sobotka Zdroj: ctk

Koaliční vláda Bohuslava Sobotky při svém druhém zasedání stáhla z legislativního procesu devět ze zhruba 40 zákonů schválených předchozím kabinetem Jiřího Rusnoka. Mezi potopenými novelami nechybí třeba návrh na znovuobnovení poplatků za pobyt v nemocnici nebo návrh služebního zákona.

„Primárně jsme vedli debatu o legislativě, kterou jsme zdědili po vládě předcházející,“ řekl Sobotka na jednání kabinetu. „Jednotliví ministři posoudili během víkendu legislativu a dohodli jsme se na tom, že devět z těch zákonů, které jsou v běhu, bude staženo,“ doplnil premiér.

Jednou z nejzásadnějších norem, proti níž se ministři jednomyslně vyslovili, je návrh zákona o státní službě, který připravil Rusnokův kabinet.

„V důsledku stažení tohoto návrhu zákona je zřejmé, že tím základem pro další projednávání služebního zákona bude poslanecký návrh, který byl předložen v loňském roce skupinou poslanců ČSSD,“ uvedl Sobotka o normě, kterou již zákonodárci schválili v prvním čtení.

Konec zdravotních poplatků

Dalším zásadním, byť opět očekávaným rozhodnutím je pohřbení nemocničních poplatků. Výběr 100korunového poplatku v nemocnicích skončil již počátkem ledna, protože to nařídil Ústavní soud. Rusnokova vláda chtěla poplatek obnovit alespoň ve výši 60 korun, což se po dnešním zásahu novopečeného kabinetu premiéra Sobotky už nepodaří.

Od roku 2015 mají být navíc podle dohody koalice také zrušeny poplatky za návštěvu lékaře a za recept. Měl by zůstat pouze 90korunový poplatek za pohotovost.

Výměna emisních stropů i pro menší výrobce

Nová koaliční vláda zároveň podpořila senátní návrh, aby se vzájemná výměna emisních stropů mohla týkat také menších výrobců elektřiny a tepla, kteří provozují jen jeden zdroj emisí.

Novelu zákona o ochraně ovzduší předložili senátoři Petr Vícha, Jiří Bis (oba ČSSD) a Pavel Eybert (ODS). Návrh má podle nich odstranit diskriminaci menších provozovatelů vůči větším, neboť současný zákon umožňuje přesouvání emisních stropů jen mezi stacionárními zdroji jednoho provozovatele.

Doposud vedly výměny podle autorů novely ke snížení celkových emisí. Přesouvání emisních stropů nebude podle tvůrců možné do oblastí, kde jsou překračovány imisní limity, ale spíše je z nich může odvést.

David Klimeš: ČSSD válčí s poplatky úplně špatně