Sociální demokracie se chystá na volby a převzetí vlády v zemi

ČSSD

ČSSD Zdroj: ctk

Nový začátek pro naši zemi, to je heslo, které si sociální demokraté zvolili pro nadcházející volební sjezd strany. Přes šest set delegátů se sejde dnes v Ostravě, zvolí si nové vedení a rozhodne o zásadních bodech volebního programu.

Současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka veze na sjezd dva projevy. V tom hlavním hodlá, jak oznámil na webové stránce ČSSD, mluvit o situaci v zemi, jejích ekonomických problémech a návrzích na řešení hospodářské stagnace. „Budu hovořit o vysoké nezaměstnanosti, o sociálních problémech, které přinesla politika pravicové vlády, a také o tom, že naším cílem by měl být obrat k hospodářskému růstu, k vytváření pracovních míst a ke spravedlivější politice v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí,“ uvedl.

Napravíme, co zkazil Nečas

Socialisté chtějí převzít vládu v zemi a důkladně překopat prakticky vše, co prosadil Nečasův kabinet. Šance, které jim nabízí supervolební rok 2014, rozhodně nechtějí promeškat. Jak řekl Sobotka v nedávném rozhovoru pro deník E15, čeká je ještě hodně práce: „Musíme dokončit realistický program. Myslím, že lidé od nás neočekávají, že jim budeme před volbami vyprávět nějaké pohádky o tom, jak všechno bude jednoduché, jak stačí vhodit do urny lístek ČSSD a bude ráj na zemi.“

Pod vedením stínového ministra financí Jana Mládka se už v podstatě rodí náčrt státního rozpočtu i zásadní změny v daňové i sociální oblasti, které by chtěla ČSSD prosadit. Už teď je jisté, že sociální demokracie bude mimo jiné stavět na zrušení druhého pilíře důchodového systému, obnově progresivního zdanění, vyšších odvodech z firemních zisků či úpravě paušálů pro živnostníky.

Zazní i bilanční projev, ČSSD má čím se pochlubit. S převahou opět vyhrála krajské volby, uspěla v senátních volbách. Předseda ČSSD stejně jako jeho místopředsedové unisono říkají, že se při bilanci své práce nemají za co stydět, ba naopak.

Vývoj volebních preferencí ČSSD podle CVVMVývoj volebních preferencí ČSSD podle CVVM | E15

Stínová vláda

Není to sice úkolem sjezdu, ale o nové stínové vládě se bude mluvit také. Sobotka ji chce zformovat co nejdříve a chystá velké změny. Stínovými ministry by se měli stát lidé, kteří skutečně – pokud ČSSD napřesrok parlamentní volby vyhraje – vkročí do Strakovy akademie. Vedení ČSSD po nich bude chtít, aby už měli vypracovaný nejen program na prvních devadesát dní vlády, ale v podstatě i finanční náčrt jednotlivých rozpočtových kapitol.

„V první části volebního období se primárně zaměříme na podporu hospodářského růstu. Je evidentní, že bez jeho nastartování nebudeme schopni generovat dostatečné daňové zdroje na spravedlivější sociální politiku. Prioritou tak budou opatření na podporu zaměstnanosti a přirozeně také určitá korekce rozpočtové politiky právě s ohledem na potřebu hospodářského růstu,“ říká Sobotka.

Vývoj volebních preferencí ČSSD podle CVVMVývoj volebních preferencí ČSSD podle CVVM | E15

Volba a smíření se Zemanem

Důležitá je samozřejmě i volba nejužšího vedení, i když se velká překvapení nečekají. Takže podstatnější bude sjezdová debata. Zejména o povolební taktice, o tom, jestli se po příštích volbách v zájmu ustavení menšinové vlády má ČSSD opřít o komunisty. Pro nynějšího, a s vysokou pravděpodobností i staronového, šéfa sociální demokracie Sobotku je vládnutí s podporou KSČM přijatelné. Jeho zástupce, místopředseda strany Michal Hašek ale tuto tezi začal v posledních dnech zpochybňovat. Diskuze na toto téma, odehraje-li se už na sjezdu, bude bezpochyby zásadní.

Sociální demokraté na sjezd pozvali prezidenta Miloše Zemana. Vedení ČSSD si přeje vztahy se svým bývalým předsedou urovnat. Zda se jejich přání vyplní, možná ukáže Zemanův projev. Pokud se ovšem hlava státu neomezí na pouhou zdravici.

Kandidáti do čela strany

Volba nejužšího vedení ČSSD by podle teoretických předpokladů neměla být žádné velké drama. Neoficiálním mottem sjezdu sociálních demokratů je: hlavně zachovat jednotu. Tým, který delegáti sestaví, půjde příští rok do voleb, měl by tudíž táhnout za jeden provaz. O pět míst řadových místopředsedů se sice utká celkem třináct kandidátů, podle momentálního rozložení sil je ale o obsazení pozic v nejužším vedení strany vcelku jasno. Šéf strany Bohuslav Sobotka oficiálního protikandidáta nemá, totéž platí pro Michala Haška, který je jeho statutárním zástupcem, a o post bude znovu usilovat. Jistí úspěšnou obhajobou si zřejmě mohou být i další místopředsedové – Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach či Martin Starec. Tužší boj se ale dá očekávat o „posledního muže“, tedy současného místopředsedu, senátora Jiřího Dienstbiera. I když za ním stojí Sobotka i Zaorálek, spekuluje se o tom, že jeho pozici by mohl obsadit některý z úspěšných hejtmanů, největší šance se připisují Plzeňanovi Milanu Chovancovi. O místo vyhrazené ženám svedou souboj nynější místopředsedkyně Marie Benešová a senátorka Alena Gajdůšková. Benešová jede do Ostravy s jednou nominací, Gajdůšková se sedmi.

Jiří Dienstbier: Nechci vést ČSSD ani zakládat novou stranu