Půjde ČSSD do vlády s Babišem? Strana je rozdělená, rozložením sil zamíchal i Zeman

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Michael Tomes/E15

Milan Chovanec
Milan Chovanec
Milan Chovanec
4
Fotogalerie

Sociální demokracie je rozpolcená a po loňském volebním šoku se před jejím únorovým sjezdem hraje o post předsedy a dalším jejím směřování. Do mocenských her uvnitř strany navíc zasáhlo i znovuvolení Miloše Zemana prezidentem. 

Mocenské hry uvnitř ČSSD se znovuzvolením Miloše Zemana prezidentem rozjely naplno. I když se do čela strany před jejím únorovým sjezdem hlásí řada kandidátů, vše nasvědčuje tomu, že se hlavní střet odehraje mezi dvěma z nich. Prvním je úřadující šéf socialistů Milan Chovanec, druhým jejich místopředseda Jan Hamáček.

Chovanec se přihlásil do souboje krátce po vítězství Zemana, kterého přišel osobně podpořit i do volebního štábu a pozval ho na sjezd, kam prezident přislíbil přijet. Podle zdrojů deníku E15 bude nyní hlava státu dění v ČSSD a také vyjednávání o nové vládě mnohem více ovlivňovat.

„Debatu o vládě přinesou příští dny,“ řekl Chovanec. Spolu s ním ohlásil kandidaturu na předsedu ČSSD další Zemanův spojenec, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Pokračování současného prezidenta výrazně posílilo Chovancův tábor, který usiluje o účast v exekutivě nebo alespoň o roli jejího podporovatele.

Hamáčkovi příznivci dávají naopak přednost programovému posunutí partaje a proevropskému směřování. Smířili by se s opozičními lavicemi i proto, že nechtějí ve Strakově akademii trestně stíhaného Andreje Babiše. Důraz na EU klade také Chovanec. „Také myslím, že by ve vládě neměl sedět nikdo, kdo je obviněný. Uvidíme ale, jestli to sjezd nezmění,“ naznačil možnou změnu kurzu.

Právě přes své spojence, kteří nedávno založili platformu Zachraňme ČSSD, chce údajně Zeman zasahovat do situace kolem druhého pokusu šéfa ANO sestavit kabinet. Tím by mohl do značné míry kontrolovat klíčové politické dění. Jisté je, že dokud se mu vláda z toho či onoho důvodu nebude líbit, může její jmenování libovolně dlouho oddalovat.

Platforma, která kritizuje loňský volební propadák ČSSD v podobě necelých 7,3 procenta hlasů, vidí budoucnost v Chovancovi. „Nejsme připraveni na to, abychom nebyli ve vládě,“ míní jeden ze zakladatelů uskupení, dlouholetý sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

Diplomaticky vystupující Hamáček nemá k Zemanovi tak blízko jako jeho sok. Navzdory tomu by se s prezidentem patrně dokázal dohodnout. „Chci pomoci sociální demokracii postavit se na nohy. Představím jasnou vizi, která nám vrátí voliče,“ uvedl.

Podle straníků blízkých Hamáčkovi nejde o to být za každou cenu ve vládě. „Máme na to jiný pohled než kolegové, které bych označil za tradicionalisty,“ řekl jeden z nich a připomněl, že za Jiřího Paroubka byla ČSSD v opozici čtyři roky a u voličů postupně posílila.

Ve straně napříč oběma tábory panují obavy z předčasných voleb, které by je mohly dokonce vymazat ze sněmovní mapy. Zeman by preferoval menšinovou vládu ANO podporovanou KSČM a právě ČSSD. Disponovala by 108 hlasy.