Současný český růst by bez intervencí nebyl možný, říká Singer

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Pokud by Česká národní banka v listopadu 2013 kvůli hrozbě deflace nepřistoupila k oslabení koruny, vzrostla by česká ekonomika v roce 2014 pouze o 0,4 procenta a inflace by byla zhruba mínus dvě procenta. Na přednášce na Právnické fakultě UK to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Loni přitom tuzemské hospodářství vzrostlo o dvě procenta a průměrná inflace byla 0,3 procenta.

„Oslabení koruny bylo jedním z důvodů obratu hospodářského vývoje,“ uvedl Singer s tím, že v roce 2013 ekonomika poklesla o 0,7 procenta. Podle něho oslabení koruny přispělo k loňskému růstu více než jedním procentním bodem. Dalším impulzem byla rozpočtová politika a vývoj v eurozóně.

Guvernér ČNB dále řekl, že ekonomika oslabením kurzu koruny nepotřebovala získat zpět konkurenční schopnost, ale podpořit domácí poptávku. „Neprováděli jsme politiku ožebračování sousedů,“ uvedl. Oslabení koruny se ukázalo podle něj jako prospěšné a dokonce ještě potřebnější, než se zdálo v listopadu 2013.

Čtěte stanovisko viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka:

Další ekonomický vývoj bude podle Singera slušný. „Letos zažijeme rozumný růst mezi dvěma až třemi procenty. Další rok by ekonomika mohla ještě více zrychlit,“ uvedl. Zároveň upozornil, že klíčové makroekonomické veličiny se na přelomu let 2014 a 2015 vyvíjejí mnohem příznivěji než před listopadem 2013.

Singer dále zopakoval, že centrální banka bude letos tolerovat pohyb inflace poblíž nuly či mírně pod ní. Zároveň je ale centrální banka podle něj připravena reagovat měnovou politikou v případě sekundárních dopadů prudkého poklesu cen ropy. „Nikdy jsme nevyloučili posun hranice kurzového závazku,“ dodal.

Bankovní rada po svém měnovém zasedání již na počátku února zopakovala, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen, schopných způsobit propad domácí poptávky, a systematického poklesu očekávání růstu inflace a obnovení rizik deflačního vývoje tuzemské ekonomiky, je připravena přistoupit k dalšímu oslabení koruny. To by znamenalo posunutí závazku udržovat korunu poblíž hranice 27 korun za euro na slabší hodnoty. Guvernér Singer tehdy rovněž řekl, že ČNB nebude reagovat na primární dopady poklesu cen ropy.

Koruna od poloviny letošního ledna vytrvale posiluje, v poledne se obchodovala za 27,26 koruny za euro, zatímco 12. ledna to bylo 28,32 koruny za euro.

ČNB začala s měnovými intervencemi na podzim 2013 s cílem udržet korunu poblíž hranice 27 korun za euro. Centrální banka zároveň uvádí, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí roku 2016.