Soud: O amnestii nejednala vláda, je tak neústavní a měla by se zrušit

Amnestie

Amnestie Zdroj: ctk

Podle návrhu Městského soudu v Praze je celá amnestie v rozporu s ústavou, pokud ji předem neprojednala vláda. Ústavní soud by ji proto prý měl zrušit jako celek. Jako alternativní variantu nabízí městský soud alespoň vyškrtnutí pasáže, která zastavuje některá trestní stíhání, vyplývá z návrhu zpřístupněného na webu Ústavního soudu.

Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že případné rozhodnutí ÚS o neústavnosti nynější amnestie by zpochybnilo i obě starší amnestie a případy, kdy v minulosti stejným způsobem předseda vlády kontrasignoval rozhodnutí prezidenta.

Hlavní vada amnestie podle Městského soudu v Praze spočívá v tom, že ji podle dostupných informací předem neprojednávala vláda. Amnestii pouze kontrasignoval premiér Petr Nečas, což je podmínka její platnosti.

Návrh sepsaný pražským soudcem Kamilem Kydalkou poukazuje na to, že zodpovědnost za premiérův podpis nese celá vláda. „Podpis premiéra zavazuje celou vládu a je tedy namístě požadovat projednání takové věci na zasedání vlády, byť informace o takovém jednání z pochopitelných důvodů nemusí být před vyhlášením amnestie veřejná,“ stojí v návrhu.

Skutečnost, že amnestii zřejmě předem neprojednávala vláda, kritizoval nedávno také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle něj se tak prezident Václav Klaus s premiérem Nečasem nedrželi dlouholetých zvyklostí.

Předseda vlády Nečas dnes na tiskové konferenci připomněl, že při vyhlašování nynější amnestie bylo postupováno naprosto stejně jako při amnestiích v letech 1993 a 1998. Případné rozhodnutí o neústavnosti takového postupu by tedy podle něj zpochybnilo i starší amnestie stejně jako dalších rozhodnutí prezidenta například o individuálních abolicích, které premiér od změny Ústavy loni v říjnu také kontrasignuje. Spolupodpis vyžaduje například také souhlas k trestnímu vydání soudců, podotkl Nečas.

„Zkrátka trvám na tom, že v těchto případech nejde o takzvanou politickou kontrasignaci, ale o právní kontrasignaci,“ prohlásil. Pokud se výklad Ústavního soudu ale přikloní jinam, bude to muset každý respektovat, dodal Nečas.

Pokud by ústavní soudci nezrušili amnestii jako celek, mohli by podle návrhu zrušit alespoň její článek o zastavení některých trestních stíhání. Konkrétně jde o trestní stíhání, která trvají déle než osm let s trestní sazbou do deseti let vězení.