Soud pustil Janu Nagyovou z vazby, propuštěni byli i Boček, Páleník a Pohůnek

Spolupracovnice expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po poledni po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě.

Spolupracovnice expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po poledni po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Zdroj: ctk

Ostravský krajský soud propustil z vazby někdejší šéfku premiérovy kanceláře Janu Nagyovou, bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Na svobodu se dostal i zpravodajec Jan Pohůnek, jenž sice stížnost nepodal, ale o jeho propuštění rozhodl žalobce. Na Nagyovou čekal před ostravskou věznicí její přítel, expremiér Petr Nečas.

Krajský soud v Ostravě vyhověl stížnosti Nagyové na vazbu. Podle soudu už nehrozí, že by mohla během pobytu na svobodě ovlivňovat svědky.

„Od rozhodování Okresního soudu v Ostravě o vzetí do vazby do dnešního rozhodnutí soudu byla provedena řada důkazů a vyslechnuto několik desítek svědků. Především těch, u kterých hrozilo možné ovlivňování,“ vysvětlila mluvčí soud Lucie Böhmová důvody propuštění obviněnýchí.

Podle Böhmové dnešní rozhodnutí neznamená, že Okresní soud v Ostravě před měsícem rozhodl chybně a obviněné do vazby neměl brát. „Krajský soud hodnotil důvody vazby s časovým odstupem. V mezidobí byla učiněna řada pro věc podstatných zjištění a provedeno množství důkazů, které Okresní soud v Ostravě při svém rozhodování k dispozici neměl,“ doplnila.

Spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Na Nagyovou čekal před věznicí Petr Nečas.Spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Na Nagyovou čekal před věznicí Petr Nečas. | ctk

Nagyová se před věznicí přivítala s Nečasem krátkým objetím, pak mlčky prošla mezi novináři a nastoupila do vozu. „V prvé řadě se potvrdila má slova, že vazba v tuto chvíli už byla jednoznačně nátlakovým prostředkem státních zástupců. Za druhé chtěl bych poděkovat členům vězeňské služby za slušné a korektní chování, které velmi je v konfrontaci s neuvěřitelným chováním policie v zadržení a po zadržení,“ řekl novinářům Nečas.

Nagyová čelí stíhání kvůli neoprávněnému úkolování vojenské rozvědky a údajnému uplácení trojice poslanců z ODS, kterým měli zajistit lukrativní posty ve státních firmách. Za organizaci trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení jí hrozí pět let vězení.

Bývalý předseda ODS a parnet Jany Nagyové Petr Nečas se nedávno ohradil pro vazbě bývalé podřízené. Olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana kritizoval z zpolitizovaný proces. „Jakmile budou provedeny všechny výslechy, které potřebujeme k zadokumentování, potom není důvod, aby obvinění setrvávali ve vazbě,“ reagoval na Nečasovu kritiku Ištvan.