Soud uznal Nečase vinným v kauze „trafik“ pro poslance ODS, expremiér má zaplatit milion korun

Soud uznal expremiéra Petra Nečase, jeho manželku Janu i bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka vinnými v kauze trafik pro poslance ODS

Soud uznal expremiéra Petra Nečase, jeho manželku Janu i bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka vinnými v kauze trafik pro poslance ODS Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS), jeho manželka Jana i spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček jsou vinni v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS, rozhodl soud. Verdikt není pravomocný. Nečasovi soud uložil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest milion korun. Nečasová a Boček dostali dvouleté podmínky a mají zaplatit po 300 tisíc korun. Všichni obžalovaní vinu odmítají.

Kauza trafik přispěla před deseti lety po policejním zásahu na úřadu vlády k pádu Nečasovy vlády. Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátů a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili.

Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady státního podniku Čepro a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. 

„Skutkový děj byl jednoznačně prokázán,“ uvedla předsedkyně senátu Anežka Pudilová. Soud podle ní vycházel nejen ze záznamů odposlechů obžalovaných, ale i dalších důkazů. Zejména ale v odposleších bylo podle ní možné rozlišit, že v případě jednání s třemi tehdy rebelujícími poslanci se běžná politická jednání přesunula do „neformální“ roviny.

Trestné činnosti se podle soudkyně zcela bezpochyby dopustil nejen Nečas, ale i jeho žena a Boček. V jednáních s poslanci nebyli pouze prostředníky, ale byli často aktivnější než bývalý předseda vlády. Motivaci Nečasové pak ilustrovala podle předsedkyně senátu zejména jedna z jejích SMS, kde napsala, že „maká jako jediná, aby svět zůstal jejich“. Ženě soud uložil také desetiletý zákaz vykonávat vysokou funkci ve státní správě.

Nečas byl již dříve pravomocně odsouzen. V květnu dostal roční podmínku a peněžitý trest 100 tisíc korun za lživou výpověď ve prospěch manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Stal se tak prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Dostala pravomocně podmíněný trest a zákaz činnosti. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Zásah policie na úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst, který se uskutečnil v noci na 13. června 2013, vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy, některé dosud neskončily. Znamenal velký otřes na domácí politické scéně - otevřel cestu novým stranám, především hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, oslabil naopak důvěru ve stávající subjekty, vedle občanských demokratů se to týkalo i ČSSD. Příležitost využil tehdejší prezident Miloš Zeman jmenováním úřednické vlády.