Soud v JAR definitivně potvrdil obstavení Krejčířova majetku

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu Zdroj: ctk/sapa

Jihoafrický nejvyšší soud v Pretorii ve čtvrtek definitivně rozhodl o obstavení majetku Radovana Krejčíře. Případ se týká daňových podvodů a nedoplatků. Uprchlý Čech, který byl v České republice pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik, prý jihoafrickému státu dluží 173 milionů randů, zhruba 334 milionů korun.

Jihoafrický berní úřad (SARS) získal již loni v listopadu předběžný soudní příkaz k obstavení majetku, ve čtvrtek nejvyšší soud toto rozhodnutí potvrdil, uvedl jihoafrický list The Times.

Soud nařídil převzetí správy nad Krejčířovými luxusními auty i nemovitostmi za miliony randů. Úřady mají rovněž povoleno zmrazit jeho účty i účty jeho rodiny a spolupracovníků. Nařízení se konkrétně týká Krejčíře, jeho manželky Kateřiny, syna Denise a 14 dalších obchodních partnerů.

Berní úřad ve své žádosti soudu tvrdil, že Krejčíř používal svou manželku a její firmu Groep Twee Beleggings k různým podvodům týkajícím se daně z přidané hodnoty i dalších daní. Na daních z příjmu fyzických osob tak Krejčíř osobně podle SARS dluží 114 milionů randů, asi 220 milionů korun, dalších 59 milionů randů, 114 milionů korun, dluží právě společnost jeho manželky.

O majetek se postará kurátor

„Veškerá aktiva jsou nyní pod správou a dohledem kurátora,“ uvedl mluvčí berního úřadu Adrian Lackay. Vyšetřování daňových podvodů i nadále pokračuje. Jak mluvčí dodal, k obstavení majetku bylo přistoupeno kvůli tomu, že „existuje reálné riziko, že by mohl zmizet“. Absolutní hodnotu Krejčířova majetku prý zatím neznají.

Podle jihoafrických médií vlastní český podnikatel například 32 automobilů, včetně vozů typu Porsche, a rovněž několik vodních skútrů a čtyřkolek. Obstaven byl i jeho dům na předměstí Johannesburgu za 13 milionů randů , přibližně 25 milionů korun, a také jachta za 3,5 milionu randů, zhruba 6,8 milionů korun.

Radovan Krejčíř je kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu od loňského listopadu ve vazbě, všechny jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci byly zamítnuty. V Jihoafrické republice, kde žije od roku 2007, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být deportován.

Hlavní fakta o kauzách uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v JAR:
- Do JAR přicestoval Krejčíř v roce 2007 ze Seychel poté, co české policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce jeho vily v Černošicích u Prahy; tehdy byl obviněn v řadě kauz. Psalo se, že Krejčíř přijel do JAR na falešný pas; později jihoafrická stanice SABC s odvoláním na ministerstvo vnitra JAR uvedla, že se do JAR dostal legálně, tedy nikoli s falešným dokladem.
¨- Krejčíř v JAR požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho v roce 2012 odmítly udělit, proti čemuž se Krejčíř odvolal a nyní se stále vleče odvolací řízení. Do ukončení azylového řízení nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován do ČR.
- V ČR byl Krejčíř v roce 2012 odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik; v prosinci 2013 mu odvolací soud v Praze trest o půl roku snížil, ale uložil mu pokutu tři miliony korun; pokud nezaplatí, prodlouží mu trest o rok a půl.
- Od listopadu je Krejčíř v JAR ve vazbě kvůli obvinění z pokusu o vraždu a únos; už dříve byl nejméně čtyřikrát zatčen (duben a červen 2007, březen 2011 a únor 2012). Tento měsíc mu soud zamítl již čtvrtou žádosti o propuštění na kauci.
- V listopadu byl Krejčíř zadržen se svým údajným blízkým spolupracovníkem Desaiem Lupondem a pár dní nato skončili v cele i dva jihoafričtí policisté z jednotky pro boj s organizovaným zločinem Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane. Všichni byli obviněni z únosu bratra drogové kurýra, který měl prý pro Krejčíře dostat do Austrálie pervitin, což však neudělal a zmizel. Obvinění loni v červnu unesli jeho bratra a mučením z něj chtěli zjistit, kde se nachází. Krejčíř prý navrhl muže zabít, aby kurýra vylákal na bratrův pohřeb. Nakonec ho zbitého vyhodili za Johannesburgem. Tato kauza, v níž bylo později zadrženo několik dalších osob, se bude před soudem řešit 5. až 30. května.
- Letos v březnu policie obvinila Krejčíře z přípravy vraždy elitního policejního detektiva Nkosany „Zabijáka“ Ximby, který loni v listopadu Krejčíře zatkl, a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, jenž Krejčířovy aktivity v JAR dlouhodobě sleduje. Vyšetřovatelé prý v Krejčířově mobilu našli instrukce pro najaté zabijáky. Kauzu, v níž je obviněno celkem sedm lidí, projednával soud dnes a několik osob, včetně Krejčíře, obžaloval z podílu na vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro Krejčíře prý pracoval jako vymahač dluhů.
- Koncem letošního února byla na několik hodin zatčena i Krejčířova manželka Kateřinu a syn Denis kvůli podezření z držení kradeného automobilu a podezření z podvodu. Tento měsíc bylo obvinění staženo pro nedostatek důkazů a případ byl vrácen policii k dalšímu šetření.
- Krejčíř v JAR čelil v minulosti také obvinění z pojistného podvodu, kvůli čemuž byl zadržen v březnu 2011. Podle policie předstíral rakovinu močového měchýře a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 milionu randů. Soud ho ale propustil na kauci a v dubnu 2012 bylo obvinění z podvodu dočasně staženo.
- V únoru 2012 byl Krejčíř zatčen kvůli podezření z účasti na ozbrojené loupeži v obchodě s elektronikou v Pretorii ve snaze vymáhat dlužné peníze. V říjnu 2012 bylo obvinění staženo.
- Přes tři roky jihoafrické úřady vyšetřují Krejčíře kvůli nedoplatkům na daních. Berní úřad (SARS) zjistil, že Krejčíř má v JAR majetek za asi 130 milionů randů (asi 260 milionů korun), i když na sebe zapsán téměř žádný nemá. SARS též odhalil, že firma Groep Twee Beleggings, registrovaná na jeho ženu Kateřinu, mu údajně sloužila při přesunech peněz a využívali ji gangsteři jako zavražděný Lolly Jackson nebo drogový boss Glenn Agliotti.