Soud vydal na bývalého poslance Wolfa mezinárodní zatykač

Petr Wolf na archivním snímku z parlamentu

Petr Wolf na archivním snímku z parlamentu Zdroj: ctk

Policie podezírá bývalého politika ČSSD Petra Wolfa, odsouzeného za dotační podvod, z útěku za hranice. Proto na něj ostravský soud vydal mezinárodní zatykač.

Krajský soud v Ostravě vydal evropský zatýkací rozkaz na bývalého poslance za ČSSD Petra Wolfa, který se vyhýbá nástupu do vězení. Za dotační podvod by tam měl strávit šest let. Uvedl to mluvčí soudu Jiří Křivský.

Soud uznal Wolfa vinným, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů. Projekty byly navíc zkopírovány z internetu.

„Podle informací, které máme od policie, existuje reálné podezření, že se Wolf nezdržuje v České republice. Pravděpodobně je na území jiného evropského státu. Proto jsme vydali evropský zatýkací rozkaz,“ řekl mluvčí. „Není na území České republiky. Tušíme ale, ve které zemi se nyní zdržuje. Tuto informaci ale nemůžeme zveřejnit, dokud nebude osoba vypátraná,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Vydání evropského zatykače by tak podle policie mělo být dostatečné.

Ostravský krajský soud bývalému poslanci uložil . Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na . Odsouzena byla i Wolfova manželka k podmínečnému tříletému trestu a pokutě milion korun. Na svých internetových stránkách Wolf uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nesprávné a nespravedlivé.

Kdo se před vězením skrývá v zahraničí
Norbert Köhler - V červenci 2011 mu za účast na loupežích provedených tzv. Berdychovým gangem uložil Městský soud v Praze jako uprchlému deset let vězení, loni odvolací Nejvyšší soud trest potvrdil. Do roku 2007 byl ve španělském vězení, kde si odpykával trest za padělání platebních karet. Španělsko ho vydalo do ČR kvůli kauze dovozu kokainu z Ekvádoru. Poté, co byl rozhodnutím Ústavního soudu propuštěn z vazby, z ČR opět uprchl.
Viktor Kožený - Finančník, který je v ČR stíhán pro podvod ve výši přes deset miliard korun způsobený Harvardskému průmyslovému holdingu, žije od roku 1994 na Bahamách. Má také irské občanství. V červenci 2010 rozhodl Městský soud v Praze, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení, loni odvolací soud trest Koženému potvrdil a Vostrému o rok snížil. Kožený má také zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Kožený je stíhán i v USA, kde je obviněn mimo jiné ze zpronevěry a úplatkářství. V říjnu 2009 bahamský vrchní soud v odvolacím řízení rozhodl, že Kožený nemůže být do USA vydán. O jeho vydání požádala bahamské úřady také česká justice.
Radovan Krejčíř - České úřady podnikatele obvinily z různých majetkových a násilných trestných činů. Policii unikl při domovní prohlídce v roce 2005. Skrýval se na Seychelských ostrovech, od roku 2007 žije v JAR, kde je podezřelý z pojistného podvodu a z účasti na ozbrojené loupeži. Pražský městský soud uznal loni 30. listopadu Krejčíře vinným z více než půlmiliardového daňového úniku a uložil mu, zatím nepravomocně, souhrnný jedenáctiletý trest vězení, do kterého jsou započítány i jeho předchozí odsouzení za další daňové i jiné podvody.
František Procházka - Muž odsouzený za takzvanou krádež století k devítiletému pobytu za mřížemi. Procházka pracoval jako strážný bezpečnostní agentury G4S v Praze a na začátku prosince 2007 údajně z budovy agentury ukradl 540 milionů korun. Procházka byl souzen jako uprchlý, od krádeže je na útěku. Loni v říjnu napsal deník Právo, že Procházka je mezi desítkou hledaných, která českým policistům „proklouzla“ při akci v Dominikánské republice.
Boris Vostrý - V kauze Harvardského průmyslového holdingu je odsouzen spolu s Viktorem Koženým. Žije ve středoamerickém Belize a počátkem roku 2003 přijal belizské občanství.