Soud zamítl Rathovu žádost o propuštění z vazby

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání.

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) zůstane ve vazební věznici. Okresní soud Praha-východ dnes zamítl jeho žádost o propuštění na svobodu. Soudce se podle státního zástupce Zdeňka Čermáka nadále obává, že by politik mohl utéct. Rozhodnutí není pravomocné, Rath proti němu podal stížnost.

Stížnost zváží také žalobce, zatím si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Případem se tak bude opět zabývat středočeský krajský soud, který před nedávnem zrušil prvoinstanční rozhodnutí stanovit za poslancovo propuštění čtrnáctimilionovou kauci. Uvedl, že finanční záruka není přípustná. Soudce Jiří Wažik tak dnes již rozhodoval o případném propuštění Ratha z vazby bez této možnosti.

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září stíhání rozšířili kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě tři jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta a členku představenstva společnosti ML Compet Lucii Novanskou.

Tento týden opustili vazební věznici šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský a předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš.