Soudce Matula dostal za nadržování zlodějům desítek milionů podmínku

Obvodní soud pro Prahu 2 se 7. srpna zabýval případem kladenského soudce Vlastimila Matuly (vlevo) a bývalého úředníka ministerstva spravedlnosti Vladimíra Chrásteckého (vpravo).

Obvodní soud pro Prahu 2 se 7. srpna zabýval případem kladenského soudce Vlastimila Matuly (vlevo) a bývalého úředníka ministerstva spravedlnosti Vladimíra Chrásteckého (vpravo). Zdroj: ctk

Za nadržování zlodějům 74 milionů korun udělil Obvodní soud pro Prahu 2 kladenskému soudci Vlastimilu Matulovi podmíněný trest vězení na 18 měsíců s tříletou podmínkou. Bývalý zaměstnanec ministerstva spravedlnosti Vladimír Chrástecký dostal stejný trest a navíc nesmí pět let vykonávat vedoucí funkci v orgánech veřejné moci.

Podle nepravomocného rozsudku muži zmanipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona tak, že někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila zlodějům trest. Oba se proti rozsudku na místě odvolali.

Policisté i žalobci prověřovali také roli tehdejší ministryně Daniely Kovářové, pro její vinu však nenašli důkazy.

Policie zatkla zloděje až v Thajsku

Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi, kteří byli odsouzeni k desetiletému vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku, přerušila ministryně Kovářová výkon trestu v červnu 2010. Zároveň v jejich prospěch podala stížnost pro porušení zákona.

Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Utekli do zahraničí a až po několika měsících byli zadrženi v Thajsku, odkud je přivezla česká policie.

„Bez jednání obou obžalovaných by nedošlo k jejich propuštění z výkonu trestu a následnému opuštění České republiky,“ uvedla ve zdůvodnění dnešního rozsudku soudkyně Mária Petrovková. Dodala, že motiv jejich jednání se nepodařilo soudu dokázat. Soud při rozsudku vycházel především z nepřímých důkazů.

Matula s Chrásteckým manipulovali

Řízení ohledně Blažka s Tesárkem podle obžaloby zmanipuloval Matula, který byl tehdy na ministerstvu na stáži, a tehdejší ředitel ministerského odboru dohledu Chrástecký. O Blažkově žádosti původně rozhodovala jedna z referentek, která doporučila stížnost pro porušení zákona nepodat.

Obžaloba tvrdí, že Chrástecký přidělil spis Matulovi, přestože o zamítavém stanovisku referentky věděl. Matula pak Blažkově žádosti vyhověl a navrhl ministryni stížnost podat, sám navíc učinil stejný návrh i v případě Tesárka. Přerušení výkonu trestu Matula doporučil, přestože měl k dispozici rozhodnutí tří soudů včetně Nejvyššího soudu o tom, že vina byla prokázána.