Soudci a státní zástupci dostanou přidáno. Polepší si i poslanci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Soudcům a státním zástupcům by se měly od příštího roku zvýšit platy. Normu ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Poslanci do předlohy, která míří do Senátu, přidali zrušení odvodů na zdravotní a sociální pojištění z náhrad zákonodárců. To jim má přidat několik tisíc. Náhrady jako takové zdaněny zůstanou.

Předloha zvyšuje koeficient pro výpočet platů soudců z 2,5násobku na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Platy státních zástupců se od soudcovských odvíjejí, jsou na 90 procentech. Předloha se netýká platů ústavních soudců - nepolepší si stejně jako například ministři a zákonodárci. Pro tyto skupiny zůstávají platy zmraženy do konce roku 2014.

Platová základna pro soudce by činila příští rok podle nového návrhu asi 62 900 korun. Byla by asi o 5600 korun vyšší než letos. Celkové rozpočtové náklady se předpokládají ve výši 556,7 milionu korun navíc.

Vláda schválila nynější předlohu teprve v pátek. Reagovala na situaci, když Sněmovna minulý týden původní normu o platech ústavních činitelů neschválila. Po úpravách totiž obsahovala například i zrušení zdanění náhrad zákonodárců.

Soudci chtějí ještě víc

Mzdy soudců a tím i platy státních zástupců jsou kvůli tomu od ledna v ohrožení. Původní vzorec pro výpočet soudcovských platů s koeficientem 2,5 totiž už dříve zrušil Ústavní soud. Soudci podle vyjádření jejich zástupců nejsou spokojeni ani s nově navrženým koeficientem; žádají trojnásobek průměru v nepodnikatelské sféře a věc možná opět skončí u Ústavního soudu. Nynější předlohu musí ještě posoudit horní komora a podepsat prezident. Senát by ji mohl projednávat po Vánocích.

Zrušení odvodů z paušálních poslaneckých náhrad navrhl Jan Čechlovský (ODS). Předseda Věcí veřejných Radek John upozornil, že kdo bude hlasovat pro, zvýší zákonodárcům příjmy. VV v tiskové zprávě uvedly, že to bude „řádově o 5000 korun měsíčně“.

Pro Čechlovského návrh hlasovalo 69 z 94 přítomných poslanců, 21 jich bylo proti. Poslanci ČSSD a KSČM se při rozhodování o normě odhlásili z hlasovacího systému.