Soukromé fondy budou. Vláda zatím úspěšně tlačí důchodovou reformu

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrhy zákonů, které tvoří důchodovou reformu. Vládní koalici se je i přes nesouhlas opozice podařilo propustit do dalšího projednávání. První ze zákonů, zákon o důchodovém spoření, upravuje tzv. druhý pilíř, tedy vyvedení části peněz z penzijního systému na spoření v důchodových fondech.

Druhý zákon upravuje doplňkové penzijní spoření a třetí zákon mění dosavadní zákony v souvislosti s přijetím předchozích dvou předloh. Debata trvala víc než šest hodin. Opozice během ní reformu zkritizovala, premiér Petr Nečas (ODS) i jeho kolegové z vlády ji naopak hájili. Politická reprezentace, která není schopna říct, že generace dnešních čtyřicátníků bude v důchodu ohrožena chudobou, je podle premiéra zbabělá. „Tato vláda nechce být ani nezodpovědná, ani zbabělá,“ prohlásil Nečas.

Rath: Kuponová privatizace byla proti reformě důchodů dětská spartakiáda

Vláda se podle očekávání střetla při dnešním prvním čtení návrhu důchodové reformy s opozicí . Jako první na ni zaútočil středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath, který prohlásil, že ve srovnání s důchodovou reformou vypadá někdejší kuponová privatizace jako dětské cvičení na spartakiádě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zase řekl, že spoření v důchodových fondech se vyplatí jen bohatým lidem s příjmem vyšším než dvojnásobek průměrného platu. Premiér Nečas i ministr práce Drábek to označili za lež.

Bohuslav Sobotka mimo jiné prohlásil, že vládní návrh není důchodovou reformou, ale jen se tak tváří. Vláda podle něj spíše myslí na nové podnikatelské příležitosti pro soukromé firmy, které budou fondy spravovat. Odsoudil i to, že vláda chce financovat důchodovou reformu zvýšením sazby daně z přidané hodnoty. „Ty daně zaplatí všichni,“ varoval.

David RathDavid Rath | e15

Premiér Petr Nečas i jeho kolegové z vlády reformu naopak hájili. Politická reprezentace, která není schopna říct, že generace dnešních čtyřicátníků bude v důchodu ohrožena chudobou, je podle premiéra zbabělou reprezentací. „Tato vláda nechce být ani nezodpovědná, ani zbabělá,“ prohlásil Nečas. Premiér se spolu s ministry práce a financí kvůli reformám sešel s představiteli ČSSD.

Vláda se s ČSSD shodla aspoň na komisi

Na této schůzce se nepodařilo překonat rozpor ohledně druhého pilíře: ČSSD jeho zavedení nechce, koalice z něho však nehodlá ustoupit. Bohuslav Sobotka řekl, že pokud vláda druhý pilíř vytvoří, ČSSD si chce vyhradit právo učinit v něm parametrické změny v případě, že vyhraje volby. „Učinili bychom tak v zájmu spravedlnosti a v zájmu veřejného rozpočtu,“ uvedl Sobotka s tím, že tomuto kroku by předcházela podrobná ekonomická analýza.

Zástupci vlády se na schůzce s představiteli ČSSD nicméně shodli na ustavení osmičlenné expertní komise, která by ještě před schválením zákona probrala tři okruhy sporných témat. Prvním je snaha zajistit, aby lidé nepřišli o prostředky vložené do penzijního připojištění, tedy aby lidé dostali své peníze na základě podmínek, podle kterých se rozhodli spořit.

„Naším zájmem je, aby nebyly ohroženy úspory občanů ve státem zřízených institucích,“ řekl předseda sociálních demokratů. Druhým okruhem jsou zvláštní penzijní programy pro zaměstnance velmi těžkých profesí a třetím je věk odchodu do důchodu. „Chceme, aby vláda nezvyšovala hranici věku odchodu do důchodu, jestliže se nebude prodlužovat délka dožití,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Ministr Drábek v krátkém vstupu pro ČT uvedl, že je zřetelné, že se opozice rozhodla užívat demagogické argumenty a lži. Za takových okolností je těžké dosáhnout konsenzu, řekl. „Vyvedení tří procent do druhého pilíře důchodového systému je vyvážené, dává dostatečný prostor pro individuální rozhodnutí a je to dlouhodobě udržitelné a stabilní. Kdybychom zachovali stav, jaký je dnes, tak průběžný systém za dvacet, třicet let neposkytne všem dostatečný důchod.“ Drábek nicméně dodal, že sociální demokraté podporují třetí pilíř důchodového systému. „A o nastavení druhého pilíře jsme ochotni dále diskutovat,“ řekl ministr práce ve vstupu v ČT.

Na otázku, zda vláda řešila problém s případným vyplácením desítek miliard slovenským důchodcům, kteří pracovali ještě ve společném Československu, na což upozornily Lidové noviny, Drábek odpověděl: „Tento problém není nový. Stručně řečeno, jde o spor mezi českým a evropským ústavním soudem. Jak se to bude řešit, zatím říci nemohu. S touto věcí se teprve budeme muset vypořádat.“