Špičky dubajského byznysu přijedou do Česka. Chtějí investovat

letadlo společnosti Emirates

letadlo společnosti Emirates Zdroj: CC BY 2.0: Curimedia; Flickr.com

Vzájemné vztahy Česka a Spojených arabských emirátů (SAE) nabírají letos na intenzitě. Dubaj, která je ekonomickou dvojkou této bohaté blízkovýchodní federace, vyšle na jaře do Prahy obchodní misi složenou ze špiček tamního byznysu. Ty se chtějí porozhlédnout po investičních příležitostech v Česku i celém regionu. Dubajská obchodní komora zároveň hodlá přitáhnout další tuzemské firmy do emirátu.

Mise podle mluvčí Hospodářské komory ČR Lenky Vodné přijede do Prahy 20. dubna a zůstane zde dva dny. „Předpokládá se, že bude mít zhruba deset členů,“ řekla serveru E15.cz Vodná. Delegaci povede šéf Dubajské průmyslové a obchodní komory Hamad Buamin a viceprezident pro zahraniční záležitosti Hassan Al Hashemi.

Seznam účastníků mise není podle Vodné zatím znám. Hamad Buamin nicméně během své prosincové návštěvy Prahy uvedl, že v ní budou klíčoví hráči dubajského byznysu. V Česku plánují prozkoumat investiční příležitostí v několika pro ně slibných sektorech. Zaměří se hlavně na cestovní ruch, zdravotnictví, infrastrukturu a průmysl.

Dubajským podnikatelům ale nejde jen o navázání kontaktů s podniky z tuzemska. Česká republika je totiž pro ně důležitá i díky tomu, že ji považují za bránu na rozvíjející se trhy celé střední i východní Evropy.

Základna pro české firmy

Dubajská obchodní komora chce také nalákat další české podnikatele do země. „Emirát může posloužit jako základna pro české firmy, které chtějí vstoupit na trhy v našem regionu, jihovýchodní Asii i na africkém kontinentu. Nabízíme strategickou polohu a logistické i finanční služby na světové úrovni,“ vysvětlil Hamad Buamin.

Dubaj je součástí SAE, což je federace složená celkem ze sedmi emirátů. Po hlavním městě Abú Dhabí je Dubaj druhým nejlidnatějším a ekonomicky nejsilnějším emirátem. Zároveň díky své proslulé futuristické architektuře a nejvyšším mrakodrapu světa je největším turistickým tahákem země.

Emiráty otevřou v Praze ambasádu

Spolupráce Česka s celými Spojenými arabskými emiráty, které nejen díky mohutným zásobám ropy patří mezi nejbohatší státy světa a zároveň jsou i ekonomickým centrem celé Asie, se letos mimořádně prohloubí. Kromě chystané návštěvy dubajských byznysmenů totiž země letos otevře v Praze své velvyslanectví. Emiráty, které vznikly v roce 1971, ještě nikdy v Česku žádnou diplomatickou misi neměly.

Na ropu bohaté SAE jsou čtvrtým největším mimoevropským trhem pro český export a na Blízkém východě jim patří první místo. Obrat vzájemného obchodu v roce 2013 přesáhl 739 milionů dolarů, z čehož drtivou většinu, přes 689 milionů, tvořil český vývoz. Loni pak podle aktuálních informací českého velvyslance v SAE Alexandra Sporýše vzrostl vývoz na 800 milionů dolarů. Velká část zboží je reexportována do dalších států regionu.

Emiráty se vytrvale snaží snížit svou závislost na ropě. V současnosti se těžba a zpracování surovin podílí na tvorbě HDP jen z 31 procent a toto číslo dál klesá. Federální vláda i jednotlivé emiráty včetně Dubaje investovaly do rozvoje průmyslu desítky miliard dolarů. Vláda také podporuje zahraniční firmy, které v zemi vedle obchodu rozjíždějí i výrobní aktivity.

Spojené arabské emiráty
SAE vznikly v roce 1971 jako federální stát se sedmi autonomními emiráty. Hlavním městem je Abú Dhabí, které je zároveň i nejlidnatější a ekonomicky nejsilnější částí země. Žije v něm 2,8 milionu lidí a na celkovém HDP se podílí z 60 procent. Druhý nejvýznamnější emirát Dubaj s 2,4 miliony lidmi přispívá ekonomice státu z 30 procent. SAE jsou jen o něco málo větší než Česko, žije v nich osm milionů lidí.
Dubaj coby největší turistický tahák emirátů se proslavila zejména díky své futuristické architektuře včetně nejvyšší budovy světa, přes 800 metrů vysokým mrakodrapem Burdž Chalífa. Symbolem země se stal také 321 metrů vysoký dubajský hotel ve tvaru plachty Burdž al Arab nebo umělé poloostrovy ve tvaru palem Palm Islands.
Emiráty mají odhadované zásoby ropy 98 miliard barelů, což je téměř osm procent světových zásob. HDP na jednoho obyvatele (v přepočtu na paritu kupní síly) dosáhl loni výš 54 882 USD, což řadí SAE k nejbohatším zemím světa.
Z českých firem exportuje do SAE zejména FoxConn (zařízení k automatickému zpracování dat), dále Preciosa (našívací korálky na výrobu šatů a lustry), která získala mimo jiné i prestižní zakázky na vybavení hotelů Emirates Palace nebo Yas Marina. Osvětlení pro dubajské metro či do prestižní restaurace v nejvyšší budově světa dodává zase Lasvit. Z potravinářských výrobků je nejznámnější značka Czechoslovak cheese – Akawi, kterou na trh vyváží Madeta. K významným exportérům patří i ABB, Lacnea, Interlacto a Mittal Steel Ostrava.