Spolek žaluje ministerstvo kvůli znečištěnému vzduchu v Praze

emise

emise

Ministerstvo životního prostředí čelí další žalobě za znečištění ovzduší, tentokrát v hlavním městě Praze. K Městskému soudu v Praze ji podal místní spolek Koalice Vlasta a občanka Olga Richterová s podporou právní kanceláře Frank Bold. Ministerský program pro zlepšování kvality ovzduší je podle nich neefektivní. Ministerstvo ale tvrdí, že programy zákonné požadavky naprosto naplňují.

Žalobu na stát v uplynulých dvou měsících podali občané také na Ostravsku, Ústecku (zóna Severozápad) a v Brně. K dnešnímu dni jsou u pražského městského soudu tedy celkem čtyři žaloby. Domáhají se toho, aby soud programy zrušil a ministerstvo přijalo nové a lepší. Soud by měl podle právničky Kristíny Šabové rozhodnout do konce letošního roku.

"Takzvané Programy zlepšování kvality ovzduší nevedou ke svému základnímu cíli - ten je, že v co nejkratším možném čase bude v oblastech, kde je zhoršená kvalita ovzduší, dosaženo zákonných limitů a občané budou moct dýchat čistý vzduch," řekla Šabová. Tyto programy podle ní dostatečně nevymezují konkrétní opatření pro dané oblasti, ani jasné časové plány, dokdy se mají opatření uskutečnit.

S tím nesouhlasí Jana Taušová z tiskového oddělení MŽP. Úřad podle ní vytvořil všechny programy zlepšování kvality ovzduší v souladu se zákonem, navíc je odsouhlasily dvě skupiny odborníků. "Zrušení programů by nebylo dobrou zprávou pro občany. Znamenalo by to především odklad realizace tolik důležitých opatření uložených krajům a obcím, která jsou v programech obsažená, a jejichž realizace povede v dotčených oblastech ke zlepšení ovzduší do roku 2020," reagovala Taušová. Podle advokátní kanceláře Frank Bold je ale slibované splnění imisních limitů v roce 2020 nereálné.

Znečištění ovzduší v Praze dlouhá léta překračuje zákonem i evropskou směrnicí stanovené limity pro prach, oxidy dusíku a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V současnosti v České republice představuje největší ohrožení zdraví a vede k úmrtí a onemocnění tisíců lidí ročně.

MŽP v minulosti žádalo Evropskou komisi o časově omezené výjimky pro dosažení limitů znečištění prachem a oxidem dusičitým v Praze. Komise ale výjimky odmítla udělit. Praha nebyla schopna dosáhnout splnění limitů ani v termínech, které navrhlo samo ministerstvo. Na konci září má ČR opět v Bruselu předložit zprávu o plnění či neplnění limitů.

"Myslím, že Praha má potenciál, aby se tu lidem žilo dobře. Kvalita vzduchu je ale pro nás obyvatele jedním z nejvýraznějších zdravotních rizik," řekla ČTK jedna z žalobkyň Richterová. Právě lokality Prahy 10 jsou zařazeny mezi kritické oblasti z pohledu kvality ovzduší.

Podle právníka mezinárodní organizace ClientEarth Alana Andrewse je Praha součástí vlny obdobných žalob v Evropě, v posledních dvou týdnech ji podali také občané Bruselu. "Pražská žaloba vysílá signál Evropské unii, která dlouhodobě zanedbávala požadavky na kvalitu paliv nebo výrobu osobních aut," řekl novinářům Andrews.