Spor o reorganizaci policie má řešit Bezpečnostní rada státu, žádá Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý Zdroj: ctk

Vedení policie chce, aby situaci kolem reorganizace celostátních policejních útvarů projednala Bezpečnostní rada státu. Ministr vnitra o to požádá premiéra. Reorganizaci prověřuje olomoucké vrchní státní zastupitelství kvůli tomu, zda za ní nestojí snaha o odstranění šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Kvůli chystaným změnám Šlachta rezignoval, odmítá je i koaliční hnutí ANO.

Olomoučtí žalobci řekli médiím, že si kvůli plánu na sloučení protikorupční policie a ÚOOZ pozvou příští týden prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Podle nich existuje podezření, že důvodem plánů na odstavení Šlachty je snaha dosáhnout na informace ze živých kauz.

Tuhý označil postup žalobců za snahu jednoho orgánu státní moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu. „Zjevné zvůli“ se prý policie může bránit pouze tak, že se obrátí na bezpečnostní radu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na základě informací od Tuhého a Laubeho zveřejnil, že žalobci mohli na oba muže telefonicky vyvíjet nátlak, aby změnili své rozhodnutí ohledně reorganizace, což by bylo „skandální“. Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan označil obavy ministra za liché.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš navrhl, aby se rada sešla bez účasti zástupců jeho strany. „BRS jsme měli ke korupci ČSSD na poště, teď ji máme mít k likvidaci (Roberta) Šlachty. Jasně, ať to proberou. Ale bez nás,“ uvedl na twitteru.

Šlachta svou rezignaci avizoval už ve čtvrtek, kdy jednal s vedením policie. Přijetí rezignace na policejním prezidiu zabralo podle České televize zhruba 15 minut. Ve funkci Šlachta skončí k 30. červnu. Bělobrádek ho chce vyzvat, aby věc ještě zvážil. Konec Šlachty znepokojil i předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), nepokládá to ale za důvod pro vyvolání vládní krize či předčasných voleb.

Chovanec, který musí spuštění reorganizace schválit, bude o vývoji v pondělí jednat s Tuhým i s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident se prý nechce vměšovat do hádek mezi Sobotkou a Babišem. Ve středu se očekává dohodovací řízení koalice, které si vyžádalo ANO. Ministr se hodlá rozhodnout na základě analýzy, jež podle Radiožurnálu dospěla k závěru, že změny nezasáhnou do živých kauz.

Pochybnosti ohledně změn má Unie státních zástupců, která se obává dopadů na aktuálně vyšetřované trestní věci. Naopak podle Unie obhájců ČR jde o změny „ryze organizační“. V názoru není jednotný bezpečnostní výbor Sněmovny - podle některých poslanců Tuhý pochybil a měl by odstoupit, jiní se ho zastávají a ohrazují se proti politizaci ze strany ANO.