Stále více Čechů chce odejít do předčasné penze. Za kolik, se předem nedozví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Lidí, kteří mají zájem odejít do předčasného důchodu, strmě přibývá. Loni počet žádostí stoupl v meziročním srovnání o dvacet procent, letos v prvním čtvrtletí o předčasný odchod z pracovního procesu požádalo už více než 8,5 tisíce lidí, meziročně o tisíc více. Vyplývá to z dat České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Z číselné řady je zřejmé, že vzestupný trend trvá i přesto, že se podmínky pro přiznání předčasného důchodu v roce 2011 výrazně zpřísnily.

Zcela extrémní nárůst počtu žádostí o předčasný důchod přišel právě v roce 2011, kdy došlo ke změnám zákona o důchodovém pojištění, které byly účinné od 30. září tohoto roku.

„Protože nová legislativa v roce 2011 znamenala zpřísnění podmínek a zavedení nových parametrů pro výpočet důchodu, využila řada lidí možnosti uplatnit žádost o přiznání důchodu podle legislativy před účinností změn,“ vysvětlila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Vývoj žádostí o předčasné důchody za poslední čtyři rokyVývoj žádfostí o předčasný důchod za roky 2010 až 2013Vývoj žádfostí o předčasný důchod za roky 2010 až 2013 | CSSZ * Nárůst počtu podaných žádostí v roce 2011 souvisel se změnami zákona o důchodovém pojištění
Zdroj: ČSSZ

Přesnou výši penze se předem nikdo nedozví

Buraňová E15.cz potvrdila kontroverzní fakt, na který redakci upozornilo několik čtenářů. Ti se dopředu nebyli schopní dopátrat, jak vysoký předčasný důchod budou brát, bylo jim na ČSSZ pouze řečeno, že se to dozvědí, až jim důchod přijde.

„Přesnou výši důchodu se lidé dozvědí vždy jen poté, co podají žádost o důchod, o které ČSSZ rozhodne. Platilo to vždy a nemělo by se zaměňovat s informativními výpočty starobních důchodů,“ zdůraznila mluvčí ČSSZ.

Meziroční srovnání počtu žádostí o předčasné důchody za první čtvrtletíMeziroční srovnání počtu žádostí o předčasné důchody za první čtvrtletíMeziroční srovnání počtu žádostí o předčasné důchody za první čtvrtletí | CSSZPramen:ČSSZ

Účelem informativního výpočtu je podle ČSSZ pomoci vytvořit představu o výši budoucí důchodové dávky - starobního důchodu nebo předčasného starobního důchodu, nikoliv stanovit její přesnou výši.

Ta se stanoví až rozhodnutím ČSSZ na základě podané žádosti o důchod. Po obdržení rozhodnutí má důchodce možnost ve lhůtě 30 dnů podat námitky, v rámci kterých může vzít svou žádost zpět, nebo má ve stejné lhůtě možnost požádat o změnu data přiznání důchodu – například jej posunout dopředu nebo nazpět. Tuto volbu může provést pouze dvakrát.