Starost Lidového domu: Jak se zbavit Sobotky

Bohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD.

Bohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD. Zdroj: CTK

Zatímco se politické strany kojily chabou nadějí, že je prezident republiky nechá v klidu skládat orgány Poslanecké sněmovny, Miloš Zeman se do povolebního dění vložil už krátce po vyhlášení výsledků. V Lánech v sobotu večer tajně přijal pětici sociálních demokratů, kritiků šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky.

V Lidovém domě v tu dobu u truňku truchlili nad hubeným volebním výsledkem někteří regionální vůdci i řadoví sociální demokraté, Sobotka byl na Kavčích horách, v televizní debatě politických lídrů hájil barvy ČSSD a nastiňoval možnosti vládnutí.

V Lánech se mluvilo o tomtéž, jen trochu jinak: jak vládnout bez Bohuslava Sobotky. Lidovým domem se tichou poštou předávalo, že bude potřeba svolat předsednictvo strany.

Zpočátku nebylo úplně jasné, kromě jmen Michala Haška a Zdeňka Škromacha, kdo v Lánech jednal, poselství se ale šířilo: Zeman by chtěl ve vládě lídra hnutí ANO Andreje Babiše, ministra zemědělství v demisi Miroslava Tomana a ministryni spravedlnosti v demisi Marii Benešovou.

Přesto pravý důvod lánské schůzky, svržení šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, vyplouval na povrch jen zvolna. Ten však měl už po návratu z televizního studia jasno. Teď, už s čistší hlavou, otevřeně mluví o tom, že indicie o možném stranickém puči měl již od srpna. Tehdy ho ústřední výbor schválil jako lídra pro povolební vyjednávání.

S kým jednat?
Vnitrostranický spor možné koaliční partnery ČSSD velmi znepokojuje. „Nechceme vstupovat do jednání se stranou, u které v současné době není jasné, zda nedojde ke změnám ve vedení strany, ani eventuální jednota jejího poslaneckého klubu,“ říkají lidovci. Do vyjednávání s ČSSD bez jejího šéfa Bohuslava Sobotky (byl odvolán z vyjednávacího týmu) se příliš nechce ani babišovcům. „Zda jednat s týmem, ze kterého byl vyřazen Sobotka, musí rozhodnout stranický výbor a poslanci,“ řekl šéf ANO.

„Už tehdy jsem byl ale informován, že okamžitě po volbách přijde další pokus, abych byl odstraněn z čela strany. Přišlo by to, i kdybychom získali 22, 25 nebo 27 procent. Vždycky by se našly důvody,“ říká.

Jasný signál zazněl z Hradu v neděli v poledne. Miloš Zeman na otázku, zda Sobotku pověří povolebním vyjednáváním, odpověděl, že pověří osobu, kterou mu doporučí předsednictvo ČSSD. V té době už bylo ve straně jasno, že první místopředseda Michal Hašek potáhne do rozhodujícího klání.

Schůze předsednictva začala v neděli odpoledne, vyhrocenou atmosféru dokládaly hlasité šarvátky mezi zastánci a odpůrci Sobotky. Hádky se vedly o to, kdo může za nejhorší volební výsledek sociální demokracie v historii samostatné České republiky, ale hrálo se přitom o post šéfa strany. Návrh, aby Sobotka rezignoval, přišel od brněnského primátora Romana Onderky, z třiatřicetičlenného orgánu ho podpořilo 20 hlasů, 13 bylo proti. Zatím na body vede Hašek, může to ale být Pyrrhovo vítězství.