Šťastný: Vedení ODS staví poslance před schizofrenní volbu

Boris Šťastný

Boris Šťastný Zdroj: CTK

Boj nespokojených poslanců ODS s vedením vlastní strany o vládní balíček daňových změn není rebelií, řekl dnes kongresu ODS v Brně pražský poslanec Boris Šťastný. Poslance, kteří podle něj plní povinnost hájit program ODS, za který byli zvoleni, vedení strany postavilo do "schizofrenní volby" mezi koaliční vládou, která se odklání od ideových principů, nebo vládou s komunisty.

„Jako poslanec jsem se ocitl v situaci, kdy jsem ve Sněmovně nucen znovu a znovu hlasovat s programem, za který jsem byl zvolen,“ prohlásil Šťastný. Kongres pak požádal, aby poslancům umožnil hlasovat v souladu s programovými principy, na nichž ODS v minulosti stavěla. Položil otázku, kdo je více vinen nejednotností strany: zda ten, kdo trvá na dodržování jejího programu, či ten, kdo si z vládní pozice vynucuje, aby program strany dodržován nebyl.

Převažující atmosféru projevů už několik hodin trvající politické debaty 23. kongresu ODS, kde se hodně hovoří o ztrátě důvěry voličů ve značku strany, ale Šťastný rozvířil výrokem, že když slyší slovo „nedůvěryhodnost“ dostává „třesavku“.

Delegáti prý výraz zdevalvovali tak, že se stal bezobsažným klišé, kterým vystupující zakrývají podstatu problému. Tou je podle Šťastného situace, kdy u ODS není možné určit, zda je pravicová, středopravá či středová strana. Hovořil o „ideové rozplizlosti“ ODS, která jen těžko může uzavírat koalice, když neví, jak daleko může zajít při domluvě politických kompromisů.

„Smysl naší existence - ostrá artikulace a obhajoba zájmů pravicového voliče - je pryč,“ míní poslanec. ODS podle něj zapomíná, že má být především ideovým konkurentem levice.