Stát chce přitvrdit vůči bezpečnostním agenturám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Podnikat v oblasti bezpečnostních služeb bude už za dva roky obtížnější. Každá z více než 6500 firem působících v tuzemsku, které zaměstnávají na padesát tisíc lidí, bude muset získat licenci ministerstva vnitra. Bude platit deset let a jejímu vydání bude předcházet prověření žadatele Bezpečnostní informační službou. S návrhem nového zákona o soukromých bezpečnostních agenturách, o němž se už několik let debatuje, souhlasil Sobotkův kabinet.

„Agenturám je třeba nastavit přísnější mantinely, jejichž vymahatelnost bude jasně stanovena. Až zákon vstoupí v platnost, okamžitě zahájíme kontroly,“ řekl šéf rezortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dodal, že profesní sdružení poskytovatelů bezpečnostních služeb se budou moci zapojit do legislativního procesu a stát se tak partnerem při vytváření bezpečnostní politiky.

Podnikání v této oblasti se zatím řídí hlavně živnostenským zákonem, který však podle Chovance neřeší různá rizika jako například zneužití „černých šerifů“ podnikatelskými či politickými subjekty. Problém spočívá i v tom, že agentury vzhledem k silné konkurenci nabízejí co nejnižší ceny, a musí tak nabírat nedostatečně kvalifikované lidi. Chovancův úřad je přesvědčen, že zavedení licenčního systému vyčistí trh od nezpůsobilých firem, čímž zajistí jednotnou úroveň branže.

Návrh počítá s dvouletým přechodným obdobím, v němž budou muset agentury získat nové licence. Na vnitru má kvůli jejich vydávání vzniknout pracoviště se čtyřmi desítkami zaměstnanců. V prvním roce přijde na třicet milionů, v dalších letech pak na dvacet milionů korun.