Stát koupí belgické kulomety za desítky milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Ministerstvo obrany plánuje v pořadí druhý nákup přes Agenturu NATO pro údržbu a zásobování (NAMSA). Vedle munice poptávané loni chce nyní nakoupit belgické kulomety Minimi ráže 7,62 milimetrů. „Rádi bychom uzavřeli víceletý kontrakt, na jehož základě bychom podle aktuálních finančních možností nakupovali kulomety této značky. Akvizice by letos představovala nejvýše desítky milionů korun,“ řekl deníku E15 ředitel sekce vyzbrojování Pavel Bulant.

Vedle nových útočných pušek a pistolí z České zbrojovky Uherský Brod by tak armáda pokračovala v přezbrojení jednotek moderními ručními palnými zbraněmi.

Hlavním důvodem, proč chtějí nákupčí znovu oslovit NAMSA, jsou úspory. „Chceme se pomocí alianční agentury posunout do mezinárodního prostředí. Právě tam předpokládáme dosažení nižší ceny,“ dodal Bulant.

Kdyby ministerstvo vypsalo soutěž pouze v rámci Česka, přihlásil by se velmi pravděpodobně jenom obchodní zástupce belgické FN Herstal v tuzemsku. Tím je českobudějovická firma CB Servis, která dosud armádě kulomety Minimi dodávala. V této souvislosti se objevily informace, že jejich cena je příliš vysoká.

Loni na jaře chtěl generální štáb nakoupit pro vojenskou policii 47 souprav těchto kulometů za 39 milionů, úředníci však obchod zatrhli. Zakázka byla podle nich předražená a navíc prý byla uzavřena bez výběrového řízení. CB Servis naposledy dodal ministerstvu kulomety předloni, a to 35 souprav za 18 milionů.

Podle marketingového průzkumu, které si sekce vyzbrojování nechala zpracovat, se cena „holého“ kulometu Minimi pohybuje kolem 280 tisíc korun, kompletní souprava s přístroji denního a nočního vidění, laserovým značkovačem, druhou hlavní, soupravou pro zbrojíře a dalšími doplňky se může vyšplhat na 600 až 700 tisíc.

Podle ministerstva mohou nákupy přes NAMSA ušetřit až 20 procent nákladů oproti cenám tuzemských obchodníků se zbraněmi. Výhoda agentury je v tom, že disponuje rozsáhlou databází nejrůznějších dodavatelů, zároveň má přehled o požadavcích jednotlivých členských zemí NATO a také jiných zákazníků. Vzhledem k tomu mohou pracovníci NAMSA zjistit, zda neexistuje více poptávek po stejné komoditě. A pokud tomu tak je, spojí je do jedné velké objednávky.
První zakázkou armády zprostředkované NAMSA byl loňský nákup munice za 200 milionů korun. Ministerstvo za něj kritizovala Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.