Stát naštval čtvrt milionu rybářů. Lístek dá bez zkoušek

Rybáři

Rybáři Zdroj: Miroslav Tryner

Převratnou novinku přichystalo ministerstvo zemědělství pro rybáře. Úřady rybářský lístek zájemcům o rekreační (sportovní) rybaření vydají bez zkoušek, které doposud byly nutné. Opatření má k vodě přilákat více lidí a vyjít vstříc cizincům. Samotní rybáři tvrdí, že to povede k drancování vod a ublíží to poctivým vyznavačům rybaření.

Rybář nyní potřebuje k lovu ryb dva doklady – rybářský lístek a povolenku k rybolovu. K získání rybářského lístku dosud bylo nutné složit zkoušky, což nově u zájemců o 30denní rybaření odpadne. Povolenku k rybolovu pak vydává uživatel rybářského revíru – většinou místní organizace Českého rybářského svazu (ČRS).

„Požadavek na zavedení třicetidenních rybářských lístků vzešel od rybářských svazů a ministerstva vnitra. Cílem je umožnit získání rybářského lístku i cizincům ze zemí, které neuzavřely s ČR vzájemné uznávání rybářských lístků. Roli sehrála i skutečnost, že některé státy Evropy vydávají licence pro rybolov bez omezení a nevyžadují žádnou kvalifikaci po zájemcích o rybaření,“ vysvětlil E15.cz mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Opatření podle jeho slov vstoupí v platnost v návaznosti na změnu zákona o správních poplatcích. Termín zatím není známý, hovoří se o polovině roku 2016. „Zadarmo lístek nebude, předpoklad je 200 korun. Očekává se, že půjde zhruba o dva tisíce krátkodobých návštěvníků rybářských revírů ročně,“ dodal mluvčí MZe.

Co na novinku samotní rybáři, zeptal se jich někdo na jejich názor? Vedení ČRS je překvapivě pro. „Je třeba zdůraznit, že ČR má skutečně jedny z nejbyrokratičtějších podmínek pro vydání rybářského lístku. ČRS neúspěšně navrhoval návrat k ověřené praxi nepožadovat u zájemců o první rybářský lístek prokazování znalostí a ponechat pouze na rozhodnutí uživatele rybářského revíru při výdeji povolenky, zda je rybář dostatečně znalý pravidel rybolovu,“ řekl E15.cz jednatel ČRS Jan Štípek.

„Stanovisko ČRS bylo kladné. Obavu pustit na revíry lidi bez znalostí nemáme, protože kvalifikace získaná 13 správnými odpověďmi z 26 otázek ještě z nikoho rybáře neudělala,“ dodal Štípek. Současně jednatel ČRS popírá, že by za vším „cinkaly“ peníze, protože rybářské lístky vydávají obce a peníze, které rybáři za lístek zaplatí, jsou jejich příjmem.

Český rybářský má aktuálně více než 239 tisíc členů. Rozhodovalo pouze vedení svazu nebo se někdo zeptal na většinový názor členské základny? Tady je Štípek opatrnější a netvrdí, že byl návrh se členy projednán.

Ryby - ilustrační fotoRyby - ilustrační foto|Miroslav Tryner

„O postupech v jednáních jsme vždy informovali Radu ČRS, tedy zástupce jednotlivých územních svazů, podávali jsme i informace v tisku,“ uvedl jednatel ČRS.

Možnost získání třicetidenního rybářského lístku vypadá tedy logicky. Zahraniční rybáři dostanou možnost zachytat si na tuzemských svazových vodách bez oficialit. Stejně jako čeští rybáři v některých evropských zemích. Očekává se, že cizinci přinesou poplatky do obecních i svazových kas a možná přitom zvýší příjmy rybářských prodejen, supermarketů či lokálních stravovacích zařízení.

Samotní rybáři však se svým vedením ani ministerstvem zemědělství nesouhlasí. „Byli bychom naivní, kdybychom za touto novinkou neviděli také její negativní dopady, které pocítí nejen segment poctivých českých rybářů, ale i samotné ryby,“ řekl E15.cz Jiří Louthan, člen ČRS a šéfredaktor magazínu CasNaRyby.cz, který se rybařinou detailně zabývá.

„Se skupinou zkušených zahraničních a řekněme opravdových rybářů se na březích českých svazových vod začnou objevovat také skupinky lidí, kteří si k vodě nepřijdou pouze zalovit ryby, ale především se pobavit. Jsme přeci již nyní pro řadu národů levnou destinací, která k zábavě v podobě okázalých pitek přímo láká,“ varuje Louthan.

Jak si myslíte, že se budou zahraniční nerybáři u vody chovat? Věříte, že se po získání rybářského lístku naučí náš rybářský řád a budou ho dodržovat?

„Jak si myslíte, že se budou zahraniční nerybáři u vody chovat? Opravdu věříte, že se po získání rybářského lístku naučí náš rybářský řád a budou ho dodržovat? Budou respektovat míry jednotlivých ryb, maximální denní úlovek nebo manipulaci s ulovenou rybou? A budou kolem sebe opravdu udržovat pořádek a chovat se tak, aby ostatní rybáře nerušili?“ ptá se Louthan.

Současně zdůrazňuje další aspekt, protože měsíční rybářský lístek se nebude týkat pouze zahraničních turistů. Budou ho mít možnost získat samozřejmě i naši státní příslušníci. „Nedělám si iluze, že se řada z nich nebude chovat z titulu své neznalosti či povahy tak, jak jsem popsal v případě cizinců. Současně dává tento snadno dostupný doklad prostor pro finty českých rybářů, kteří díky němu mohou dosáhnout na více prutů pro vlastní lov. Stačí jim do akce zapojit manželky, děti či kamarády, nebo si ho pořídí na svou vícedenní výpravu jako pojistku pro řešení svých rybářských deliktů,“ míní Louthan.

„Ztráta měsíčního rybářského lístku respektive povolenky na manželku přeci nebolí tolik jako ztráta možnosti lovit celý rok na vlastní papíry,“ zakončuje nazlobený člen ČRS.

Zděšená je i Morava

Kritické hlasy nepřicházejí jen z Čech, ozvali se i moraští rybáři. „Pokud bude tato možnost schválena, nepřinese to nic dobrého. Někdo si vezme prut a začne lovit, aniž by složil zkoušky, znal ryby, jejich lovné míry, doby hájení?“ uvedl v Olomouckém deníku předseda olomouckých rybářů Michal Šefčík.

„To by taky mohlo mít za následek ohrožení některých druhů ryb. Každý člen rybářského svazu si musí zaplatit členství, musí si plnit povinnosti, brigádničit, až pak mu může být vydána povolenka k lovu. Musí dodržovat rybářský řád,“ dodal.

O chystané změně se dozvěděl v uplynulých dnech, podobně jako jeho kolegové z Olomouckého kraje. „Způsobilo to nevoli. Kolegové jsou zděšeni. Takové benevolence se obávají. Prut není zbraň, ale takto otevírat vody? V rybářských klubech v Anglii se čeká na přijetí i pět let, a to se ještě za zájemce musí někdo zkušený zaručit,“ uzavřel Šefčík.